Skip to main content

Ποιος είναι ο «μεταβατικός πρόεδρος» της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό;

Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον και χωρών της Λατινικής Αμερικής. Ο Χουάν Γκουαϊδό είναι ο άνθρωπος που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, φέρνοντας τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο στην πιο δεινή θέση έως σήμερα. Διεθνώς, ελάχιστοι είχαν ακούσει το όνομά του έως πριν από τρεις εβδομάδες. Ποιος είναι όμως ο Γκουαϊδό;   

Γεννήθηκε και μεγάλωσε με τα έξι αδέλφια του στο λιμάνι Λα Γκουάιρα. Όταν ο Ούγκο Τσάβες – μέντορας του Νικολάς Μαδούρο – ανέλαβε τα ηνία της Βενεζουέλας, το 1999, ο Γκουαϊδό ήταν 15 χρονών. Ήταν η χρονιά που η πόλη του χτυπήθηκε από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περί τους 30.000 ανθρώπους.

Ο ίδιος και η οικογένειά του κατάφεραν να σωθούν. Άνθρωποι από το στενό του περιβάλλον ωστόσο υποστηρίζουν ότι η αναποτελεσματική αντίδραση του κράτους στην καταστροφή ήταν αυτή που του έβαλε το μικρόβιο της πολιτικής.    

Ο Γκουαϊδό σπούδασε μηχανικός στο Καράκας και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο George Washington. Ως φοιτητής, έκανε το ντεμπούτο του στις διαδηλώσεις ενάντια σε αυτό που θεωρούσε λογοκρισία του Τσάβες, όταν ο πρώην πρόεδρος της χώρας δεν ανανέωσε την άδεια του ανεξάρτητου τηλεοπτικού σταθμού Radio Caracas Television.

Ο δικός του πολιτικός μέντορας ήταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπεζ, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Γκουαϊδό ήταν μάλιστα από τα ιδρυτικά στελέχη του κεντρώου πολιτικού κόμματος Λαϊκή Θέληση, το οποίο ιδρύθηκε το 2009. Και σύμφωνα με το Bloomberg, παρά το ότι ο Λόπες είναι υπό περιορισμό, οι δυο τους συνομιλούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας.  

Στην Εθνοσυνέλευση εκλέχτηκε το 2011 και εκπροσώπησε τη γενέτειρά του, την πολιτεία Βάργας έως το 2016. Λόγω της ταπεινής καταγωγής του, το καθεστώς Μαδούρο δεν μπορεί να τον παρουσιάσει ως μέρος της ελίτ της χώρας.

Λίγες μόλιες ημέρες μετά την εκλογή του, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας τον συνέλαβαν, ανεβάζοντας στο Twitter βίντεο όπου εικονίζονταν άνδρες να τον σέρνουν έξω από κάποιο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Οι αντιξοότητες ωστόσο δείχνουν να μην τον αγγίζουν. Εκτός από τη μεγάλη καταστροφή του 1999 από την οποία επέζησε, ο ίδιος υποστηρίζει ότι φέρει ακόμη σημάδια στο λαιμό του από σφαίρες από καουτσούκ κατά τις διαδηλώσεις στο Καράκας, το 2017.

naftemporiki.gr