Skip to main content

Διάχυτη ευφορία στις ασιατικές αγορές

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από την ανάκαμψη του πετρελαίου, όσο και από τις δεσμεύσεις της ΕΚΤ για τη λήψη περαιτέρω νομισματικών μέτρων.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 εκτινάχθηκε κατά 5,88% στις 16.958 μονάδες, ενώ στη Σεούλ, ο Kospi έκλεισε ανοδικά κατά 2,11% στις 1.879 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε άνοδο κατά 1,04% στις 4.914 μονάδες.

Μικρότερου εύρους κέρδη κατέγραψαν και τα κινεζικά χρηματιστήρια, με τη Σαγκάη να ενισχύεται κατά 1,25% στις 2.917 μονάδες και τη Σένζεν κατά 1,35% στις 489,37 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Χανγκ Σενγκ τερμάτισε ανοδικά κατά 2,93% στις 19.085 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου, μετά από αρκετές ημέρες, ανέκτησε το ψυχολογικό όριο των 30 δολαρίων, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 4,30% στα 30,8 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 4,79% στα 30,65 δολάρια.

Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Ντράγκι εξήρε την «αντοχή» της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι των παγκόσμιων αναταραχών, αφήνοντας ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις αρχές Μαρτίου.  «Τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν καρπούς, καθώς οι δείκτες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί σημαντικά» σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, καθιστώντας σαφές ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη έναντι των εξωγενών κινδύνων.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που επηρεάζει και την Ευρωζώνη, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας είναι πιο αδύναμες έναντι των αρχικών εκτιμήσεων. Σχετικά με τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκε ότι δύνανται να προκαλέσουν σημαντικές αναταραχές στην παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας και την Ευρωζώνη, μέσω της επιβράδυνσης των εξαγωγών και της αδύναμης εμπιστοσύνης.

Όσον αναφορά τη νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε ότι τα χαμηλά επιτόκια θα παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στην επόμενη συνεδρίαση. «Είναι πιθανό να αναθεωρήσουμε τη νομισματική μας πολιτική στις αρχές Μαρτίου προκειμένου να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη του πληθωρισμού και την προσέγγισή του προς τον στόχο του 2%» δήλωσε σχετικά. 

naftemporiki.gr