Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για τα exit poll

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το κλείσιμο της κάλπης στις 19.00 και τη δημοσιοποίηση ενός διακαναλικού και άλλων τριών χωριστών exit poll την ίδια ώρα. 

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την Singular Logic, περίπου στις 21.30 θα μπορεί να γίνει η πρώτη εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, από τα περίπου 4.800 ειδικά κινητά τηλέφωνα που έχει δώσει η εταιρεία στους εκλογικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι θα στείλουν κατευθείαν τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα.

Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται ομαλά στην πλειονότητα των 19.449 εκλογικών τμημάτων της χώρας, παρά τα μικροπροβλήματα που σημειώθηκαν σε μεμονωμένες περιοχές, λόγω κακοκαιρίας. 

Όπως διαβεβαίωσε λίγο μετά τις 11.00 ο υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Θεοχαρίδης τα όποια προβλήματα εμφανίστηκαν σε λίγα εκλογικά τμήματα, ως προς την έγκαιρη άφιξη των δικαστικών αντιπροσώπων, οφείλονταν στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αντιμετωπίστηκαν αμέσως.

Ο κ. Θεοχαρίδης ευχαρίστησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, το οποίο διέθεσε ένα Super Puma για τη μεταφορά της δικαστικής αντιπροσώπου από τα Χανιά στην Αγία Ρουμέλη.

Με τετράωρη καθυστέρηση, λίγο μετά τις 11.15 άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στις κοινότητες της ορεινής Ναυπακτίας, Γρηγόρι και Ελατόβρυση οι οποίες ήταν αποκλεισμένες, λόγω της χιονόπτωσης.

Εκχιονιστικά μηχανήματα απομάκρυναν το χιόνι από το οδικό δίκτυο και έτσι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατάφεραν να φθάσουν στα εκλογικά τους τμήματα, ώστε να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Τα εκχιονιστικά επιστρατεύθηκαν και στα ορεινά της Ηπείρου, όπου χιόνισε χτες, και έτσι η μετακίνηση των ψηφοφόρων διεξάγεται ομαλά. Σε εκλογικό κέντρο στο Πωγώνι Ιωαννίνων αντικαταστάθηκε η δικαστική αντιπρόσωπος η οποία δήλωσε ασθένεια.

Αισθητή σε ορισμένα εκλογικά κέντρα είναι η ελλιπής σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών. Σε κάποια εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία διεξάγεται χωρίς κανένα μέλος της εφορευτικής, ενώ σε άλλα τον δικαστικό αντιπρόσωπο και τον γραμματέα βοηθούν μέλη από διπλανά τμήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον για την κάλυψη των ελληνικών εκλογών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Προβολής, στο Ζάππειο Μέγαρο είναι διαπιστευμένοι 1.015 δημοσιογράφοι, ανταποκριτές, παρατηρητές από ξένες χώρες και εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών προκειμένου να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

 Από αυτούς οι 741 είναι ανταποκριτές ξένων χωρών εκ των οποίων 590 έχουν έρθει στην Ελλάδα ειδικά για τις εκλογές. Η πολυπληθέστερη ομάδα είναι οι διαπιστευμένοι από την Ισπανία που ανέρχονται σε 70.