Skip to main content

Επιχειρήσεις: Οι μοχλοί στήριξης απέναντι στην πανδημία

Τις  επόμενες ημέρες «κληρώνει» για τα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τα μέτρα που θα βοηθήσουν ώστε να παραμείνουν  «πράσινα» τα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και για τα νέα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων, η κυβέρνηση προχωρά με εντατικούς ρυθμούς τις συζητήσεις με την Κομισιόν προκειμένου να καταθέσει το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης στην οριστική του μορφή το Μάρτιο. Tα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης αναμένεται να συζητηθούν και τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup . Όπως δήλωσε μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Θέμα, τα πρώτα χρήματα θα έρθουν σε 3 με 3,5 μήνες από την υποβολή του τελικού σχεδίου. Ωστόσο η έναρξη απορρόφησης ξεκινάει από τώρα και μάλιστα με σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και η οποία θα ανάβει το πράσινο φως στ τα πρώτα έργα, επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.  

Πρόκειται για παρεμβάσεις όπως το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» το οποίο θα προχωρήσει εντός της Άνοιξης, τα πρώτα 200 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές αλλά και έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.  Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν αρχικά από εθνικά προγράμματα και κατόπιν θα ληφθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Γέφυρα 2»

Σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις με τους θεσμούς, σε τεχνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας ώστε την επόμενη εβδομάδα να πάρουν τη σκυτάλη οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Αυτές της ημέρες στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η πρόταση της Αθήνας για ένα ακόμα πρόγραμμα επιδότησης δόσης επιχειρηματικών δανείων, «Γέφυρα 2».  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εφόσον οι θεσμοί ανάψουν το «πράσινο φως»,  εκτιμάται ότι θα αρχίσει να «τρέχει» γύρω στα τέλη της Άνοιξης με αρχές Καλοκαιριού. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι, όπως και για τα στεγαστικά δάνεια, να επιδοτείται από το Κράτος σημαντικό μέρος των επιχειρηματικών δανείων για διάστημα 9 μηνών. Και σε αυτή την περίπτωση θα αφορά κατηγορίες επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. «Θα ξεκινάει με υψηλότερη επιδότηση και θα πηγαίνει σε μικρότερη για 9 μήνες μπροστά” τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας την Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Μέχρι όμως να ενεργοποιηθεί το «Γέφυρα 2», το υπουργείο Ανάπτυξης με υπουργική απόφαση που αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα προχωρήσει στην επιδότηση τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για το διάστημα Ιανουάριο-Φεβρουάριο και Μάρτιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη θα είναι «όπως είχαμε κάνει τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Iούλιο και τον Αύγουστο, παρόμοιο πρόγραμμα όχι για 5 μήνες, για 3 μήνες ώστε να πληρώσουμε εμείς τους τόκους των δανείων και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να αναπνεύσουν».

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης σχεδιάζει πρόγραμμα για τη χορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις με ποσά από 30.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ με 90% εγγύηση του Δημοσίου. Όπως σημείωσε μάλιστα,  λόγω της υψηλής εγγύησης, χιλιάδες επιχειρήσεις θα πάρουν αυτό το ποσό, το οποίο έχουν ανάγκη. Χαρακτηριστικά είπε ότι προκρίνεται το ποσό των 30.000 ευρώ ώστε να μπορέσει να ωφεληθεί μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Ανάσα ρευστότητας θα αποτελέσει για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.  Ήδη περισσότερες από 650.000 εταιρίες και επαγγελματίες έχουν υποβάλει αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport.

Από το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι,  θα  επιστρέψουν το 50% καθώς το υπόλοιπο 50% αφορά επιδότηση, ενώ δεσμεύονται και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας έως και τον Ιούνιο. Η πλατφόρμα κλείνει την Τρίτη προκειμένου να ξεκινήσει ο έλεγχος για τους τελικούς δικαιούχους οι οποίοι θα μοιραστούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Ραλλού Αλεξοπούλου