Skip to main content

«Γολγοθάς» η επόμενη μέρα

Ένα βουνό πρέπει να ανέβει η κυβέρνηση που θα προκύψει σήμερα από τις κάλπες και μάλιστα εντός ασφυκτικών χρονικών ορίων. Η πλευρά των δανειστών, δια στόματος κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων, εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση και αναμένει το αίτημα της Αθήνας για νέα παράταση.

Ωστόσο η «ανοιχτή» ακόμη αξιολόγηση και η λήξη των ομολόγων κυρίως του Ιουνίου και του Ιουλίου, προϊδεάζουν  ότι οι δύο πλευρές που θα καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά την περσινή συνάντηση στο Παρίσι, θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε μία κοινά αποδεκτή λύση μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Πόσο όμως θα βοηθήσει το σημερινό αποτέλεσμα; Σε περίπτωση αυτοδυναμίας η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί άμεσα θα εκλέξει ΠτΔ και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Διαδικασίες που μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες έως και ένα μήνα.

Σε περίπτωση μη επίτευξης της αυτοδυναμίας τότε το πρώτο κόμμα, θα πρέπει είτε να ζητήσει την ψήφο ανοχής των υπολοίπων κομμάτων, είτε λαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή, εντός τριών ημερών, να καταλήξει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Με τα έως τώρα δεδομένα ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να δώσουν ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΑΝΕΛ του Π. Καμένου στήριξαν την προεκλογική τους εκστρατεία στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, σενάριο που σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, προτιμούν στην Κουμουνδούρου αφού έχουν δηλώσει πολλάκις ότι δεν συνεργάζονται με κόμματα που στήριξαν το μνημόνιο, αλλά ούτε και με το Ποτάμι με τις «θολές θέσεις».

Είναι προφανές ότι η μη επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το πρώτο κόμμα θα έχει ως αποτέλεσμα η Αθήνα να χρειαστεί κι άλλο πολιτικό χρόνο μέχρι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση περί το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, όταν θα λήγει δηλαδή και η τρέχουσα παράταση, θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα και η νέα κυβέρνηση θα έχει μπροστά της ένα γεμάτο τρίμηνο να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους δανειστές. Διάστημα που φαίνεται εξαιρετικά μικρό αν αναλογιστεί κανείς τη διαπραγμάτευση για την τελευταία αξιολόγηση που δεν έχει κλείσει ακόμη, αλλά που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προθέσεις των δανειστών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ