Skip to main content

Γαλλία: Σε ύφεση ο ιδιωτικός τομέας, σε ναδίρ 6 μηνών οι αποδόσεις των ομολόγων

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών υποχωρεί σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γαλλίας. Ωστόσο δεν είναι μία θετική εξέλιξη ή αισιόδοξες προβλέψεις για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, που καθιστά πιο φθηνό το κόστος δανεισμού. Αντιθέτως αιτία είναι τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών. 

Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit για τη Γαλλία υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 47,9 μονάδες από 48,7 τον Δεκέμβριο. Υποδηλώνει την ταχύτερη συρρίκνωση της δραστηριότητας στον γαλλικό ιδιωτικό τομέα εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια (50 μήνες). Υπενθυμίζεται ότι οι 50 μονάδες, είναι το όριο που διακρίνουν την ανάπτυξη από την ύφεση. 

Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει τους επενδυτές από το ρίσκο των μετοχών και τους στρέφει στα ομόλογα. Σε αυτό συμβάλλει και η εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βλέποντας τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται και πάλι η οικονομία της Ευρωζώνης θα καθυστερήσει πολύ να αυξήσει τα επιτόκια. 

Έτσι η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς διαμορφώνεται στο 0,611%. 

naftemporiki.gr