Skip to main content

ΕΚΤ: Αμετάβλητα, στα ιστορικά τους χαμηλά, τα επιτόκια

Αμετάβλητα στα  ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επιτόκια επιβεβαιώνοντας  ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 30 δισ. ευρώ το μήνα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ανέφερε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος ή και τη διάρκεια του προγράμματος αγορών ομολόγων εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Η απόφαση να διατηρηθεί αμετάβλητη η πολιτική επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της αγοράς, κάποιοι ανέμεναν μια αλλαγή στη φρασεολογία της ΕΚΤ, καθώς, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, οι αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως χρειαστεί μια αναθεώρηση της κατεύθυνσης της πολιτικής της «στις αρχές» του 2018.

«Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP)», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωση.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters