Skip to main content

Ρεκόρ αιολικής ενέργειας για την Ισπανία

Τους τελευταίους τρεις μήνες, τα αιολικά πάρκα της Ισπανίας παρήγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πηγή. Ήδη η χώρα της Ιβηρικής καλύπτει από ανανεώσιμες πηγές το εν τέταρτο των ενεργειακών της αναγκών.

Επικαλούμενη στοιχεία της Red Electrica de Espana, της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ισπανίας, η Ένωση Αιολικής Ενέργειας της χώρας (AEE) ανακοίνωσε ότι μόνο τον Ιανουάριο, η παραγωγή από τα αιολικά πάρκα ξεπέρασε τις 6 τεραβατώρες, αρκετή για να τροφοδοτήσει σχεδόν όλα τα νοικοκυριά στην Ισπανία ή να «καλύψει ολόκληρη την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε χώρες όπως η Ονδούρα και η Βολιβία».

«Από την 1η Νοεμβρίου, η αιολική ενέργεια αποτελεί την κύρια τεχνολογία στο σύστημα ηλεκτροδότησης», αναφέρει η ένωση σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο blog της. «Η τελευταία φορά που κάποια τεχνολογία ξεπέρασε τις 6 τεραβατώρες μηνιαίας παραγωγής ήταν το 2010, από συστήματα αεριοστροβίλων συνδυασμένου κύκλου.»

Η Ισπανία έχει δεσμευτεί να καλύπτει από ΑΠΕ το 40% των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα έως το 2020, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ένωσης, μόνο η αιολική ενέργεια αντιστοιχούσε τον Ιανουάριο στο 25% της συνολικής παραγωγής, ποσοστό μεγαλύτερο από των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ισπανίας.

«Η ισπανική οικονομία έχει κερδίσει 3 ευρώ για κάθε ευρώ που έχει επενδύσει σε κίνητρα για τη δημιουργία αιολικών πάρκων», αναφέρει η AEE στο blog της προσθέτοντας ότι τα ορυκτά καύσιμα που απαιτούνται για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ενέργειας θα στοίχιζαν 300 εκατομμύρια ευρώ.