Skip to main content

Ράλι δια χειρός Ντράγκι στις ευρωαγορές

Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν την ισχυρή δέσμευση του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για τη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,73% στις 5.772 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,96% στις 9.576 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,94% στις 4.205 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 2% στις 328,75 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ιταλικής Monte Paschi εκτινάχθηκε στο +43% ανακάμπτοντας από τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών, ενώ η γερμανική Commerzbank σημείωσε κέρδη κατά 1,2%. Πτώση της τάξης του 6% εμφάνισε η Deutsche Bank λόγω των ανησυχιών για τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2015. Mε κέρδη άνω του 17% κινήθηκε τέλος, η μετοχή της Pearson, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αναδιάρθρωσής της.

O Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου, εξήρε την «αντοχή» της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι των παγκόσμιων αναταραχών, αφήνοντας ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις αρχές Μαρτίου. «Τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν καρπούς, καθώς οι δείκτες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί σημαντικά» σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, καθιστώντας σαφές ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη έναντι των εξωγενών κινδύνων.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που επηρεάζει και την Ευρωζώνη, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας είναι πιο αδύναμες έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.  Σχετικά με τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκε ότι δύνανται να προκαλέσουν σημαντικές αναταραχές στην παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας και την Ευρωζώνη, μέσω της επιβράδυνσης των εξαγωγών και της αδύναμης εμπιστοσύνης.

Όσον αναφορά τη νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε ότι τα χαμηλά επιτόκια θα παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στην επόμενη συνεδρίαση. 

Στην Ασία, οι αγορές έκλεισαν εκ νέου πτωτικά, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί σημαντικά κατά 2,43% και το χρηματιστήριο της Σαγκάη να καταγράφει απώλειες κατά 2,88%.

Η τιμή του πετρελαίου κινείται σταθεροποιητικά στα επίπεδα των 29 δολαρίων ανά βαρέλι, με τα συμβόλαια WTI να ενισχύονται κατά 3,67% στα 29,39 δολάρια και τα συμβόλαια Brent να καταγράφουν άνοδο κατά 3,87% στα 28,96 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, νέο γύρο περικοπών έχει ξεκινήσει η Barclays, σχεδιάζοντας την έξοδο της από αρκετές ασιατικές χώρες και την περικοπή περισσότερων από 1.000 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η βρετανική τράπεζα εξετάζει την αποχώρηση από την Αυστραλία, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και τη Μαλαισία, διατηρώντας ωστόσο, τις επιχειρήσεις της σε Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Ινδία. Το πλήρες πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αναμένεται να ανακοινωθεί την 1η Μαρτίου, ημέρα όπου θα ανακοινωθούν και τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα του 2015. 

Κέρδη κοντά στα 10 δισ. δολάρια αναμένεται να ανακοινώσει η γαλλική Total SA, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2015. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της πετρελαϊκής εταιρείας, θα πρόκειται για οριακή πτώση της κερδοφορίας έναντι του 2014, όπου τα καθαρά κέρδη είχαν ανέλθει στα 12,8 δισ. δολάρια.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 11 Φεβρουαρίου, με την πτώση της κερδοφορίας να αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. «Οι αριθμοί δείχνουν την αντοχή της εταιρείας παρά την πτώση του πετρελαίου κατά 50%» δήλωσε σχετικά, ο επικεφαλής της Total, μιλώντας στο «France 2».

Την περικοπή του 10% του συνολικού της προσωπικού ανακοίνωσε η Pearson, μετά την υποβάθμιση των οικονομικών στόχων για το 2015 – 2016. Η βρετανική εταιρεία παραδέχθηκε ότι δεν εκτίμησε σωστά τον αντίκτυπο των διεθνών εξελίξεων στην αγορά των εκπαιδευτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να αναμένει σημαντική μείωση των ετήσιων εσόδων.

Προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των ζημιών, η Pearson ανακοίνωσε την απλοποίηση των επιχειρήσεών της και την περικοπή των δαπανών, μεταξύ των οποίων και 4.000 θέσεων εργασίας. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να εφαρμόσουμε άμεσα το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης» ανέφερε σχετικά. To κόστος του προγράμματος εξυγίανσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στις 320 στερλίνες το 2016.

Κατά 23% αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο τα στεγαστικά δάνεια στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς διαμορφώθηκαν στις 19,9 δισ. στερλίνες. «Ο χαμηλός πληθωρισμός, η αύξηση των μισθών, η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και τα ανταγωνιστικά επιτόκια έχουν συνδράμει στην ανάκαμψη των στεγαστικών δανείων» σημειώνει αναλυτής της CML, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Bank of England. Την ίδια στιγμή ωστόσο, εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με την αύξηση της τιμής των ακινήτων, καθώς επισημαίνεται ο κίνδυνος δημιουργίας μίας νέας «φούσκας».

naftemporiki.gr