Skip to main content

ΠΟΕΔΗΝ: Άκαρπη η συνάντηση με Ανδ. Ξανθό

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διαμαρτυρόμενη για την περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. 

Συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στον οποίο έθεσαν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά, όπως είπαν, οι απαντήσεις δεν τους ικανοποίησαν και γι’ αυτό αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν θα περικοπεί.

Νωρίτερα, ομάδα συνδικαλιστών επιχείρησε να εισέλθει στο κτίριο του υπουργείου αλλά απωθήθηκε από αστυνομικούς και σημειώθηκαν μικροεπεισόδια.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης εργαζόμενοι μοίρασαν ψωμί και ελιές, υποστηρίζοντας ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης τους οδηγούν στα συσσίτια».

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Ηλίας Σιώρας είπε ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις “εξαγγελίες” της, δεν κατήργησε το άρθρο 18 του ν. 4354/2015 που προβλέπει ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται µε την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος µε την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31-12-2017».

Ο κ. Σιώρας πρόσθεσε ότι «αντί η κυβέρνηση να επεκτείνει τον θεσμό των βαρέων ανθυγιεινών στον κλάδο με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, ουσιαστικά τον υπονομεύει μετατρέποντάς τον σε “άδειο πουκάμισο” και για τους κλάδους που ισχύει».

Εικοσιτετράωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ στις 31 Ιανουαρίου

Πάντως, η αναταραχή στον χώρο της Υγείας συνεχίζεται, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και συγκέντρωση στις 12:00 στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός.

«Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συμβάσεις των επικουρικών που λήγουν στις 31/12/2018 θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000 συνάδελφοι κινδυνεύουν με απόλυση πολύ πριν τη λήξη της σύμβασης τους» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΝΓΕ και ζητάει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

Πηγή: ΑΜΠΕ