Skip to main content

Οι μη προγραμματισμένες καισαρικές ενέχουν τον κίνδυνο μεταγεννητικής κατάθλιψης

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι οι μητέρες που γεννούν για πρώτη φορά με μη προγραμματισμένη καισαρική είναι κατά 15% πιο πιθανό να εμφανίσουν μεταγεννητική κατάθλιψη.

Όπως αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης είναι αναγκαία η υποστήριξη για την ψυχική υγεία των γυναικών των οποίων τα μωρά γεννιούνται με έκτακτη καισαρική τομή, μια χειρουργική επέμβαση που συνήθως πραγματοποιείται λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της γέννας.

Η νέα μελέτη, διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του York παρέχει νέα στοιχεία αναφορικά με τα τμήματα  έκτακτης ανάγκης που θέτουν τις νέες μητέρες σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό.

Ο αριθμός των τμημάτων αυτών, όπου εκτελούνται παγκοσμίως έκτακτες καισαρικές αυξήθηκε δραματικά σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες.

Από τις 165.000 γεννήσεις στην Αγγλία κάθε χρόνο, σήμερα γίνονται περίπου 25.000 μη προγραμματισμένες καισαρικές τομές.

Η συγγραφέας της μελέτης, Dr Valentina Tonei από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου York, τόνισε ότι  τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι εντυπωσιακά επειδή παρέχουν στοιχεία για την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των καισαρικών τομών  έκτακτης ανάγκης και της μεταγεννητικής κατάθλιψης.

Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για την πολιτική δημόσιας υγείας, για τις νέες μητέρες που γεννούν αυτόν τον τρόπο και που χρειάζονται αυξημένη υποστήριξη, όπως είπε.

Οι επιπτώσεις της μεταγεννητικής κατάθλιψης μπορεί να είναι εκτεταμένες
 Προηγούμενες μελέτες επισημαίνουν ότι μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα όχι μόνο στην υγεία της μητέρας και των σχέσεών της με τον σύντροφο και τα μέλη της οικογένειάς της αλλά και στην ανάπτυξη του μωρού. 

Ενώ οι προηγούμενες μελέτες βασίζονταν συχνά σε μικρά μεγέθη δειγμάτων από μεμονωμένα νοσοκομεία, η μελέτη αυτή εξέτασε στοιχεία από 5.000 μητέρες για πρώτη φορά από τη βρετανική μελέτη Millennium Cohort Study, μια αντιπροσωπευτική μελέτη του βρετανικού πληθυσμού.

Η Δρ Τόνεϊ πρόσθεσε: «Οι μη προγραμματισμένες καισαρικές μπορεί να έχουν ιδιαίτερα αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στις μητέρες επειδή είναι απροσδόκητες, συνήθως διανοητικά και σωματικά αγχωτικές και συνδέονται με απώλεια ελέγχου και αξεπέραστες προσδοκίες».
«Ενώ το οικονομικό κόστος που συνδέεται με αυτή τη χειρουργική επέμβαση είναι γνωστό καθώς ενέχει ένα κρυμμένο κόστος υγείας που βαρύνει τις μητέρες και τις οικογένειές τους». 

Όπως είπε κλείνοντας, οι ελπίζει αυτό το νέο αποδεικτικό στοιχείο να φέρει τις επιπτώσεις για την ψυχική υγεία των μητέρων στο προσκήνιο ώστε να ληφθούν μέτρα για το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι γυναίκες αυτές.

Πηγές: https://www.york.ac.uk/news-and-events/news/2019/research/emergency-caesareans-higher-risk-depression/ 
https://www.news-medical.net/news/20190123/Unplanned-C-sections-put-new-mothers-at-greater-risk-of-developing-postnatal-depression.aspx- Alina Shrourou B.Sc. Zoology