Skip to main content

ΤΕΕ: Άνω των 3,3 δισ. τα καταχωρημένα πρόστιμα από τα αυθαίρετα

Ξεπερνούν τα 3,3 δισ. ευρώ τα καταχωρημένα πρόστιμα για περισσότερα από 938.000 αυθαίρετα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τον νόμο 4178 και με αφορμή την επικείμενη προθεσμία της 8ης Φεβρουαρίου για τις δηλώσεις αυθαιρέτων και πληρωμές των αντίστοιχων προστίμων αλλά και των εξαγγελιών του ΥΠΕΝ για των ρυθμίσεων του Ν.4178 που αναμένεται να δημοσιευτούν.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κάνει λόγο για διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ευκαιρία οριστικής λύσης.

Ήδη περισσότερα από 938 χιλιάδες ακίνητα με αυθαιρεσίες έχουν δηλωθεί και για περισσότερα από 678 χιλιάδες έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ έχουν εκδοθεί βεβαιώσεις μεταβίβασης για περίπου 1,1 εκατομμύρια ακίνητα.

«Οι πολίτες πρέπει με την συμβολή ενός Μηχανικού της επιλογής τους, από τους δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμους, να καταγράψουν τις αυθαιρεσίες τους και να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα σχήματα αποπληρωμής των προστίμων, τα οποία προσφέρουν, σε περιπτώσεις προκαταβολών, σημαντικά υψηλές εκπτώσεις αλλά και δυνατότητα για συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά  ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας» σημειώνει.

Καλεί την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, που αφορά τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, και την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών Δόμησης, που αφορά τα νέα κτήρια προκειμένου να διασφαλιστεί επιτέλους η έμπρακτη καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, η νομιμότητα όλων των κατασκευών, θα βελτιωθεί η ασφάλεια των κατασκευών. 

Τα βασικά μεγέθη από τη στατιστική επεξεργασία των δηλώσεων

Συνοπτικά το σύνολο των ενεργών δηλώσεων προκύπτει σύμφωνα με τους ανωτέρω πίνακες ως εξής:

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις «Σε επεξεργασία» δεν έχουν υποβληθεί ακόμα και δεν έχουν προκύψει για αυτές οι αντίστοιχες εντολές πληρωμής παραβόλου και ειδικού προστίμου. Εκ της διαφοράς οι δηλώσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί παράβολο είναι 623.128 του ν.4178 και 55.100 του ν. 4014 που δεν έχουν μεταφερθεί.

Τα μεγέθη των προστίμων και των χώρων υπέρβασης ανά κατηγορία δήλωσης είναι τα ακόλουθα.

Τα μεγέθη των προστίμων και των χώρων υπέρβασης ανά κατηγορία δήλωσης είναι τα ακόλουθα.

Νέες Δηλώσεις Ν 4178

Δηλώσεις Ν 4014 που έχουν μεταφερθεί στον Ν 4178

Όσον αφορά τα έσοδα, από τα αναλυτικά στοιχεία της βάσης δεδομένων του ΤΕΕ προκύπτει ότι μέχρι 31/12/2016 τα πραγματοποιηθέντα αθροιστικά έσοδα του νόμου 4014 ανέρχονται στα 1.001.969.025 ευρώ και του νόμου 4178 ανέρχονται στα 789.420.091ευρώ. Από τα διαθέσιμα δεδομένα προκύπτει ότι πλέον ο Ν. 4014/2011 έχει εξαντλήσει την απόδοση εσόδων τα οποία πλέον σχεδόν αποκλειστικά προέρχονται από το Ν. 4178/2013.

Από τα διαθέσιμα δεδομένα επίσης προκύπτει σχετική επιτάχυνση δηλώσεων και πληρωμών σε περιόδους λήξης προθεσμιών αλλά και σχετική κάμψη σε περιόδους που επηρεάζονται από συναφείς εξελίξεις (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, συζητήσεις νέων ρυθμίσεων κλπ).

Όσον αφορά στην επιλογή του τρόπου πληρωμής η κατάθεση μετρητών σε κατάστημα τραπεζικού ιδρύματος είναι περίπου 87,5% ενώ το υπόλοιπο 12,5% διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά με web banking. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είχαν ελαφρώς αυξητική τάση αλλά το διάστημα μετά την επιβολή των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές αυξήθηκαν σημαντικά έτσι ώστε  οι πληρωμές μέσω web banking να ανέρχονται στο 23,7%.

Εισαγωγή δικαιολογητικών

Η πληρότητα αρχείων για κάθε δήλωση προέρχεται από συνδυασμό συνθηκών (είδη φύλλων καταγραφής, χρήσεις, ειδικές συνθήκες μείωσης προστίμων, παλαιότερες πληρωμές, παλαιότερες άδειες, εγκρίσεις επιτροπών κλπ). Για κάθε δήλωση ξεχωριστά το πληροφοριακό σύστημα δίνει στο μηχανικό ή στην Υ.Δομ. ποια αρχεία έχουν υποβληθεί και ποια υπολείπονται.. Σήμερα έχουν καταχωρηθεί περίπου 3,7 εκατ. αρχεία.

Κατανομές Είδους Δηλώσεων, Μεγεθών Χώρων Υπέρβασης, Ύψους Προστίμων

Από τη στατιστική επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτει ότι το 25% αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια ενώ το 75% αφορά αυθαιρεσίες σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Λόγω της πρόβλεψης του Νόμου να επιβαρύνονται όσα αυθαίρετα δεν έχουν καμία προηγούμενη έκδοση αδείας τα αντίστοιχα ποσοστά επιβαρύνουν περισσότερο τις αντίστοιχες δηλώσεις, οπότε σε κτίσματα χωρίς οικοδομική άδεια αντιστοιχεί το 28% των προστίμων, ενώ σε κτίσματα με οικοδομική άδεια το 72% των προστίμων.

Από το σύνολο των στοιχείων προκύπτει ότι το 29% των δηλώσεων αυθαιρέτων αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 71% ακίνητα εντός σχεδίου. Λόγω της πρόβλεψης του Νόμου τα πρόστιμα σε εκτός σχεδίου είναι σημαντικά υψηλότερα οπότε στην κατανομή των προστίμων παρουσιάζεται η εικόνα το 51% των προστίμων να αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 49% των προστίμων αφορά ακίνητα εντός σχεδίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί δίνονται οι κύριοι δείκτες (πλήθος, πρόστιμα, επιφάνειες και μέσες τιμές) σε συνδυασμό των κριτηρίων εντός-εκτός σχεδίου και με-χωρίς οικοδομική άδεια. Φαίνεται ότι μεγάλο ποσοστό των δηλώσεων είναι εντός σχεδίου και με οικοδομική άδεια. Αντίθετα τα πρόστιμα είναι σημαντικά αυξημένα, εκφράζοντας την αντίστοιχη περιβαλλοντική επιβάρυνση, στις δηλώσεις εκτός σχεδίου και χωρίς οικοδομική άδεια.

Όσον αφορά τις χρήσεις των δηλούμενων ακινήτων, κύρια και μοναδική κατοικία χαρακτηρίζεται το 20% των δηλώσεων, άλλη κατοικία (δευτευρεύουσα, εξοχική κλπ) χαρακτηρίζεται το 62% των δηλώσεων, επαγγελματικά κτίρια υπηρεσιών το 13% των δηλώσεων, κτίρια τουρισμού – βιομηχανίας το 3% των δηλώσεων και κτίρια μεταποίησης πρωτογενούς τομέα (αγροτικού, κτηνοτροφικού κλπ) το 2% των δηλώσεων.

Αντίστοιχα, η κατανομή των προστίμων ανά χρήση αφορά κύρια και μοναδική κατοικία χαρακτηρίζεται το 13% των προστίμων, άλλη κατοικία (δευτευρεύουσα, εξοχική κλπ) χαρακτηρίζεται το 54% των προστίμων, επαγγελματικά κτίρια υπηρεσιών το 18% των προστίμων, κτίρια τουρισμού – βιομηχανίας το 14% των προστίμων και κτίρια μεταποίησης πρωτογενούς τομέα (αγροτικού, κτηνοτροφικού κλπ) το 1% των προστίμων.

Κατανομή των μεγεθών ανά επικρατούσα χρήση

Παλαιότητα Αυθαίρετων Κατασκευών

Στον επόμενο πίνακα δίνονται τα μεγέθη ανά κατηγορία παλαιότητας που προβλέπει ο ν. 4178

Χρήση Ειδικών Συνθηκών

Ο ν. 4178 προβλέπει την εφαρμογή συντελεστών μείωσης των προστίμων σύμφωνα με κοινωνικές συνθήκες. Η κατανομή χρήσης αυτών των συντελεστών δίνεται στον επόμενο πίνακα.

Μεγέθη ανά ειδικές συνθήκες μειωτικών συντελεστών (σύνολο 4178)

Γεωγραφική Κατανομή

Από τα αναλυτικά στοιχεία των δηλώσεων του Ν. 4178 ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα τόσο ως προς το σύνολο των δηλώσεων όσο και σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό της απογραφής, προκύπτει ότι οι περισσότερες δηλώσεις αφορούν ακίνητα στην Περιφέρεια Αττικής (251.428 ακίνητα ή ποσοστό 35,66% του συνόλου των δηλώσεων) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (121.614 δηλώσεις ή ποσοστό 17% του συνόλου των δηλώσεων). Η Ποσοστιαία Κατανομή των δηλώσεων Ν 4178 και των μεγεθών ανά Περιφέρεια και Περιφερειακά Ενότητα (περιλαμβάνονται μόνο οι δηλώσεις σε υποβολή και σε αρχικό στάδιο που έχουν γεωγραφικό εντοπισμό ) έχει ως εξής: