Skip to main content

ΕΚΤ: Αναθεώρηση στρατηγικής – Επί τάπητος ο στόχος για τον πληθωρισμό

Την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης της στρατηγικής της -για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια- ανακοίνωσε και επισήμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη νέα πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ, να εμφανίζεται αποφασισμένη να επαναπροσδιορίσει το βασικό στόχο της ΕΚΤ, αλλά και τον τρόπο επίτευξής του.

Έχοντας σχεδόν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναθεώρηση της στρατηγικής, για πρώτη φορά από το 2003. Η ΕΚΤ δεν έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο 2%, παρά τα τολμηρά μέτρα νομισματικής στήριξης που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχος της κ. Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι.

Το διοικητικό συμβούλιο τήρησε στάση αναμονής -διατηρώντας το βασικό επιτόκιο στο μηδέν και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%, καθώς και την απόφαση για μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ. «Το διοικητικο συμβούλιο αναμένεται ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα μέχρις ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σε επίπεδα κοντά στο 2%», επισημαίνεται. Ανακοίνωσε όμως και επισήμως ότι αρχίζει η διαδικασία αναθεώρησης της στρατηγικής, η οποία θα διαρκέσει στο σύνολο του έτους και αφορά διάφορα ζητήματα, από τον στόχο για τον πληθωρισμό μέχρι τα ψηφιακά νομίσματα και τον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τα φώτα στρέφονται στη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, όπου αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες.

naftemporiki.gr