Skip to main content

Η GSOL «σωτήρας» της ΛΑΡΚΟ;

Το βλέμμα της προς τη ΛΑΡΚΟ φέρεται να στρέφει η Global Special Opportunities, το ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο που κατάφερε μέσα σε μια πενταετία να αναδειχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιδηρονικελίου στον κόσμο.

To Global Special Opportunities Ltd fund(GSOL) προσβλέπει στην αύξηση της παραγωγής σιδηρονικελίου -που ανέρχεται στους 50.000 τόνους ετησίως- τόσο μέσω της επέκτασης των δύο υφιστάμενων μονάδων αλλά και μέσω εξαγορών, όπως δήλωσε στο Reuters o Mάρκος Καμχής διευθυντικό στέλεχος του GSOL. «Είμαστε σε αναζήτηση πρόσθετων projects στο νικέλιο, τόσο όσον αφορά την εξαγορά εργοστασίων σιδηρονικελίου όσο και την ανάπτυξη εξορυκτικών projects», δήλωσε ο κ. Καμχής στο Reuters.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι η GSOL ενδεχομένως να ενδιαφέρεται για τη ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής νικελίου στην Ευρώπη, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η ελληνική κυβέρνηση, που διατηρεί ποσοστό 55% στη ΛΑΡΚΟ, καταβάλλει προσπάθειες ώστε να αποφύγει ένα «λουκέτο».

«Έχουμε συζητήσεις για τέσσεραι ή πέντε διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία, ορισμένες συζητήσεις είναι σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο, άλλες σε πιο προχωρημένο», διευκρίνισε ο κ. Καμχής, προσθέτοντας ότι όλα είναι υπό σκέψη ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τους πιθανούς στόχους. 

Από το 2015, η GSOL κατάφερε να επαναφέρει τη μονάδα Falcondo στη Δομηνικανή Δημοκρατία, την οοπία είχε αγοράσει από την Glencore, ενώ έθεσε και πάλι σε λειτουργία το εργοστάσιο Cunico στη Βόρεια Μακεδονία.

To σιδηρονικέλιο είναι συνδυασμός νικελίου και σιδήρου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της συνολικής ζήτησης για νικέλιο.

naftemporiki.gr