Skip to main content

ΟΗΕ: Πιθανή μικρή καθυστέρηση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και μέρος της αντιπολίτευσης, που επρόκειτο να αρχίσουν τη Δευτέρα στη Γενεύη, θα καθυστερήσουν πιθανόν μερικές ημέρες, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Είναι πιθανό η ημερομηνία της 25ης να μετατοπισθεί κατά μερικές ημέρες για πρακτικούς λόγους», δήλωσε η Τζέσι Σαχίν, εκπρόσωπος του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απηύθυνε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η κ. Σαχίν πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να έχουμε στόχο αυτή την ημερομηνία και σε κάθε περίπτωση θα αξιολογήσουμε την πρόοδο που θα επιτευχθεί στη διάρκεια του σαββατοκύριακου».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα αρχίσουν πράγματι τη Δευτέρα.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε υποστηρίξει κι αυτός ότι είναι «σίγουρος» πως αυτές οι συνομιλίες μεταξύ των Σύρων «θα αρχίσουν μέσα στις προσεχείς ημέρες, τον Ιανουάριο».

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις δεν συμμετέχουν στη σύνοδο της Γενεύης, η οποία οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Στάφαν ντε Μιστούρα και θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν αντιπρόσωποι του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και οργανώσεων Σύρων αντιπολιτευομένων.