Skip to main content

Γαλλία – Κεντροαριστερά: Την «παρτίδα» προσπαθεί να σώσει ο Βαλς

Ο τέως πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς έκανε έκκληση για μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στον β’ γύρο των προκριματικών της Κεντροαριστεράς για την υποψηφιότητα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, έπειτα από την επικράτηση του Μπενουά Αμόν στον πρώτο γύρο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένας υποψήφιος των Σοσιαλιστών δεν αναμένεται να κερδίσει την προεδρία και εμφανίζουν τον κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν ως φαβορί και την αρχηγό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στη δεύτερη θέση.

Δείχνουν ακόμη ότι μία νίκη του κ. Αμόν στον καθοριστικό β’ γύρο της προσεχούς Κυριακής με αντίπαλο τον κ. Βαλς θα κινδύνευε να εκθέσει την κεντρώα βάση στην οποία ο δεύτερος προσδοκά να απευθυνθεί και ως εκ τούτου θα ενίσχυε την προοπτική νίκης για τον ανεξάρτητο κεντρώο (προερχόμενο επίσης από την Κεντροαριστερά) Εμανουέλ Μακρόν.

«Σε όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που πιστεύουν στην Αριστερά, μην απελπίζεστε, κινητοποιηθείτε», είπε ο Γάλλος τέως πρωθυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Βαλς είπε ότι η επιλογή ανάμεσα στον Μπενουά Αμόν και στον ίδιο είναι μεταξύ μίας «σίγουρης ήττας και μίας πιθανής νίκης» στις προεδρικές εκλογές.

Ο 49χρονος κ. Αμόν, ο οποίος ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση Βαλς το 2014, επειδή άσκησε κριτική εις βάρος της οικονομικής της πολιτικής.

Στον πρώτο γύρο την Κυριακή πέτυχε άνετη νίκη επί του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού της Γαλλίας, ο οποίος εκπροσωπεί το πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις δεύτερο μισό της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την Αριστερά να κερδίσει εκτός αν μπορέσει να παρουσιάσει μία ευφάνταστη και ισχυρή πολιτική εναντίον μίας Δεξιάς που είναι υπερβολική και μίας Ακροδεξιάς που είναι επικίνδυνη», είπε ο κ. Αμόν στο France Inter.

Ο Μπ. Αμόν κέρδισε περίπου το 36% της ψήφου, ενώ ο Μ. Βαλς το 31%, σύμφωνα με μερική καταμέτρηση των ψήφων.