Skip to main content

Μνούτσιν: Προτεραιότητα φέτος η εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο

Η εμπορική συμφωνία με τη μετά-Brexit Βρετανία είναι προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτή θα έχει συναφθεί έως το τέλος του έτους.

Αυτή η συμφωνία «είναι η απόλυτη προτεραιότητα για τον πρόεδρο Τραμπ και αναμένουμε να την ολοκληρώσουμε μαζί τους φέτος, κάτι που θα είναι, νομίζουμε, καλό για εκείνους και καλό για εμάς», δήλωσε ο Μνούτσιν στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έκανε τις παρατηρήσεις του προτού μεταβεί στο Λονδίνο για να καθορίσει τους τρόπους με τους οποίους το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να επιτύχουν τη γρήγορη συμφωνία, αφότου η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., στις 31 Ιανουαρίου.

«Υπάρχουν λιγότερα προβλήματα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ απ’ ό,τι μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Οι οικονομίες μας μοιάζουν αρκετά. Και οι δύο έχουν βασικό προσανατολισμό προς τις υπηρεσίες, με πληθώρα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και υπάρχει ήδη υψηλός βαθμός συγκέντρωσης και συντονισμού. Άρα, αυτό αναμένεται να είναι πιο εύκολο», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα σήμερα, η Βρετανίδα υπουργός Επιχειρήσεων Άντρεα Λίντσομ δήλωσε ότι η Βρετανία επιθυμεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά θα επιβάλει φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών στα έσοδα εταιρειών όπως η Google, η Facebook και η Amazon.

«Οι δύο χώρες, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι δεσμευμένες να συνάψουν μια μεταξύ τους εμπορική συμφωνία και έχουμε μια πολύ ισχυρή σχέση που ανάγεται σε κάποιους αιώνες άρα κάποιες από τις διαφωνίες που ίσως έχουμε για συγκεκριμένα θέματα δεν ζημιώνουν με κανέναν τρόπο την εξαιρετική, ισχυρή και βαθιά σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Λίντσομ στο Talk Radio.

«Υπάρχουν πάντα σκληρές διαπραγματεύσεις και σκληρές συζητήσεις. Νομίζω όμως, σε ό,τι αφορά τον φόρο στις τεχνολογικές εταιρείες είναι απολύτως κρίσιμο αυτές οι μεγάλες πολυεθνικές που έχουν τεράστια ποσά εσόδων και κερδών να φορολογούνται και αυτό που θέλουμε είναι να εργαστούμε διεθνώς με τον υπόλοιπο κόσμο για να υπάρξει ένα κατάλληλο καθεστώς που να διασφαλίζει ότι πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί».

Βάσει του σχεδίου της Βρετανίας, οι εταιρείες τεχνολογίας που έχουν έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. λίρες τον χρόνο σε όλο τον κόσμο θα καταβάλλουν φόρο 2% επί των χρημάτων που αντλούν από τους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Απρίλιο του 2020.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters