Skip to main content

Επανέναρξη της εποικιστικής δραστηριότητας στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Την επανέναρξη της εποικιστικής του δραστηριότητας, με την κατασκευή εκατοντάδων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το Ισραήλ την Κυριακή, λίγες ώρες πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά την ορκωμοσία Τραμπ, ο οποίος κάλεσε τον Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο.

Σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η οριστική ημερομηνία της επίσκεψης θα «οριστεί λίγες ημέρες νωρίτερα», ενώ ο Τραμπ χαρακτήρισε την επικοινωνία μεταξύ τους «πολύ καλή».

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν απόψεις για μια σειρά περιφερειακών θεμάτων, κυρίως για την απειλή που αποτελεί το Ιράν». Επίσης Τραμπ και Νετανιάχου συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων δεν μπορεί παρά να είναι «άμεσες».

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος φάνηκε να αποκλείει χθες το ενδεχόμενο μιας άμεσης τέτοιας μεταφοράς. «Βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας που τελικά θα καταλήξει εκεί», διευκρίνσε ο εκπρόσωπός του Σον Σπάισερ.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για την εκλογή του Τραμπ, μετά τις δύσκολες σχέσεις που είχε με την κυβέρνηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα. «Οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν με την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν έχουμε πια δεμένα τα χέρια όπως την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα», που επέκρινε την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ, δήλωσε ο Μέιρ Τούργεμαν, αναπληρωτής δήμαρχος της Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές δημοτικές αρχές της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσαν χθες ότι έδωσαν οριστική έγκριση για την κατασκευή 566 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς Πίσγκατ Ζεεβ, Ράμοτ και Ράματ Σλόμο στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Έχουμε σχέδια για την κατασκευή 11.000 κατοικιών, που αναμένουν έγκριση», πρόσθεσε ο Τούργεμαν.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιλ Μπάρκατ διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι ακόμη 105 κατοικίες θα κατασκευαστούν σε παλαιστινιακές συνοικίες, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το τέλος «των οκτώ δύσκολων ετών με τον Ομπάμα».

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε σε ανακοίνωσή της τα νέα σχέδια εβραϊκού εποικισμού, ζητώντας από τον ΟΗΕ να δράσει ώστε «να σταματήσει την εξτρεμιστική ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία καταστρέφει κάθε πιθανότητα κατάληξης σε μια λύση δύο κρατών».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP