Skip to main content

Χιλή: Αυστηρότερες ποινές φυλάκισης για παραβίαση περιβαλλοντικών νόμων ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος

Την εισαγωγή ενός νέου νομοσχεδίου για την επιβολή σκληρότερων προστίμων και ποινών φυλάκισης για σοβαρές παραβιάσεις των περιβαλλοντικών νόμων της χώρας ανακοίνωσε ο νέος Πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα, σηματοδοτώντας – σύμφωνα με το Reuters – μια στροφή προς τον αυστηρότερο περιβαλλοντικό έλεγχο για τον κορυφαίο παραγωγό χαλκού στον κόσμο.

Με τον νέο νόμο θα θεωρείται έγκλημα η παραπλάνηση περιβαλλοντικών επιθεωρητών και η παρεμπόδιση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών νόμων, δήλωσε ο Πινέρα στην ομιλία του, όπως μεταφέρθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι σοβαρές περιβαλλοντικές παραβιάσεις θα τιμωρούνται με φυλάκιση δύο μηνών και πρόστιμα ύψους έως και 70.000 δολαρίων. Τα περισσότερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στη Χιλή αντιμετωπίζονται επί του παρόντος από αστικά ή περιβαλλοντικά δικαστήρια ή μέσω εξωδικαστικών διευθετήσεων με τις ρυθμιστικές αρχές.

«Προσπαθούμε να καταστήσουμε τη Χιλή ως παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά την περιβαλλοντική διαχείριση» δήλωσε ο Πινέρα.

Εκτός από τον χαλκό, η Χιλή είναι κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός πολλών ειδών φρούτων και λαχανικών, σολομού ιχθυοτροφείου, λιθίου και άλλων μεταλλευμάτων, καθώς και ανανεώσιμης ενέργειας, λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών καιρικών συνθηκών της νοτιοαμερικανικής χώρας. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τον έλεγχο μεγάλων έργων ώθησε στην αυστηρότερη επίβλεψη από τις κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές τα τελευταία χρόνια.

Το νομοσχέδιο του Πινέρα θα εξουσιοδοτήσει επίσης τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να εποπτεύουν στενότερα τις προσπάθειες μετριασμού των έργων που ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρές περιβαλλοντικές απειλές. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει και από τα δύο νομοθετικά σώματα της Χιλής προτού γίνει επίσημα νόμος.