Skip to main content

Σύσκεψη στο Μαξίμου εν όψει Eurogroup

Σύσκεψη με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 16.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντηθούν την Δευτέρα, μία ημέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές, αναμένεται να αξιολογήσουν το χρόνο που θα δοθεί στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ώστε να μπορεσει να διαπραγματευτεί με ηρεμία το πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Η «ανάλυση» θα επικεντρωθεί στο «έως πότε η Ελλάδα μπορεί να αντέξει από την άποψη της επάρκειας των μετρητών», ανέφερε ο  Σαπέν, ο οποίος φάνηκε να υπονοεί μια νέα επέκταση του προγράμματος βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συμβουλίου, το Eurogroup είχε αποφασίσει να παρατείνει ως τα τέλη Φεβρουαρίου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο τυπικά έληγε στα τέλη του Δεκεμβρίου, με στόχο τότε να δοθεί επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ιβ Μερς: Η μείωση χρέους απαιτεί σταθερή οικονομική πολιτική

Στο μεταξύ, μία ημέρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιβ Μερς, προειδοποίησε ότι η μείωση του χρέους και της ανεργίας προϋποθέτουν μια σταθερή οικονομική πολιτική, προσθέτοντας πάντως ότι «είναι ευθύνη των Ελλήνων ψηφοφόρων να επιλέξουν την κυβέρνηση που πιστεύουν ότι θα τους προσφέρει καλύτερο μέλλον».

Δύο ημέρες μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, ο Λουξεμβούργιος Ιβ Μερς τόνισε ότι χώρες που έχουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας «καλούνται να τα διορθώσουν και να μην διατυπώνουν συνεχώς απαιτήσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο