Skip to main content

Νέα πρόκληση για τον Ντράγκι το ισχυρό ευρώ

Από την έντυπη έκδοση 

Των Αγγελικής Κοτσοβού και Νατάσας Στασινού

Η ισχυρή ανάκαμψη της Ευρωζώνης αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη ότι οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για στήριξη της οικονομίας έχουν αποδώσει καρπούς, δικαιώνοντας τον Μάριο Ντράγκι στα μάτια των επικριτών του. Σήμερα όμως, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης του 2018, ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ακόμη πρόκληση: Και αυτή αφορά το ισχυρό ευρώ και κατά πόσον η άνοδός του σε υψηλά τριετίας συνιστά απειλή για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Προς το παρόν, όμως, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να παρέμβει φραστικά, ώστε να πιέσει προς τα κάτω το ενιαίο νόμισμα.

Το ευρώ αναρριχήθηκε έως και το 1,24 έναντι του δολαρίου, συνεχίζοντας και φέτος την ανοδική του πορεία, η οποία στηρίζεται στις προσδοκίες των επενδυτών ότι η δυναμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα αναγκάσει την ΕΚΤ να κάνει στροφή μακριά από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, ολοκληρώνοντας εντός του έτους το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά για το ευρώ από το 2003, με το ενιαίο νόμισμα να ενισχύεται από το 1,04 έναντι του δολαρίου στις αρχές Ιανουαρίου έως το 1,20. Οι απαισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών στις αρχές του 2017 για υποχώρησή του σε επίπεδα απόλυτης ισοτιμίας έναντι του βασικού του ανταγωνιστή διαψεύστηκαν πανηγυρικά, ενώ τα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης προσέφεραν στήριγμα στο ενιαίο νόμισμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το success story της Ευρωζώνης και η προοπτική σταδιακής εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής κρατούν και το 2018 το ευρώ στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, προκαλώντας ακόμη έναν «πονοκέφαλο» για τον πρόεδρο της ΕΚΤ.

Σε επιστολή του προς μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δεν οδήγησαν σε «στατιστικά σημαντικές» κινήσεις του ευρώ και οι μεταβολές στη συναλλαγματική ισοτιμία αποτελούν απλώς παρενέργεια και όχι βασικό στόχο της νομισματικής πολιτικής.

Το ευρώ έχει ανατιμηθεί σχεδόν 5% από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι μπορεί να ερμηνευθούν ότι η ΕΚΤ εμφανίζεται ανεκτική απέναντι στο ισχυρό ευρώ, παρότι αρκετοί αξιωματούχοι και πολιτικοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο σε οικονομία και εξαγωγές.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα και δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στη νομισματική της πολιτική.

Οι επενδυτές βρίσκονται σε επαγρύπνηση για κάποιο «σήμα» από την πλευρά του κ. Ντράγκι ως προς τις μελλοντικές του προθέσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και κάποιο σχόλιο για την πρόσφατη άνοδο του ευρώ.

Η ισχυρή δυναμική της Ευρωζώνης -που επιβεβαιώθηκε και από τα χθεσινά στοιχεία για ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μεταποίηση και υπηρεσίες με τους ταχύτερους ρυθμούς από τα μέσα του 2006- έχει ενισχύσει τις προσδοκίες για ολοκλήρωση του QE (συνολικού ύψους 2,55 τρισ. δολαρίων) εντός του έτους.

«Παρότι οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ήταν αποτελεσματικές στη χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης και υποστηρικτικές στην ανάκαμψη των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δεν οδήγησαν σε στατιστικά σημαντικές κινήσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι στην επιστολή του. «Τέτοιου είδους κινήσεις παραμένουν παρενέργεια της πολιτικής και δεν αποτελούν βασικό της στόχο».