Skip to main content

Σε προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία οφείλονται οι ελλείψεις φαρμάκων

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις συνεχόμενες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι αυτές έχουν προκληθεί λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασμάτων, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, ο ΕΟΦ αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με έκτακτες εισαγωγές προϊόντων, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της πλατίνας που εισήχθη μέσω ΙΦΕΤ και ήδη αποκαθίσταται σταδιακά ο εφοδιασμός των νοσοκομείων της χώρας.   

Ο ΠΦΣ ζητά από τα φαρμακεία όλης της χώρας να καταγράψουν τις ελλείψεις

Στο μεταξύ, ο Πανελλήνιος  Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει θέσει ως άμεση  προτεραιότητα την επίλυση  του μεγάλου προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων  που συνεχώς επιδεινώνεται και για τον λόγο αυτό  αυτό ζητά από όλα τα φαρμακεία της χώρας, εντός μιας εβδομάδας από σήμερα να στείλουν  κατάσταση με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων στο νομό σας (δηλαδή σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη σε πολλά φαρμακεία και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα) προκειμένου να γίνει η επεξεργασία του και να καταρτιστεί ένας  συγκεντρωτικός κατάλογος  ελλείψεων πανελλαδικά, που θα αποτελέσει ισχυρό αποδεικτικό υλικό για την τεκμηρίωση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Απόστολο Βαλτά, η πολιτεία οφείλει να κατανοήσει ότι οι ελλείψεις είναι μείζον  θέμα  για τους Φαρμακοποιούς που  καθημερινά αγωνιούν για την προμήθεια των φαρμάκων των ασθενών  και ο ΠΦΣ είναι αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, για την επίλυση του.

Άμεση παρέμβαση της πολιτείας ζητά ο ΦΣΑ

Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για να επιλυθεί το θέμα με τις ελλείψεις φαρμάκων ζητά και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος λέγοντας ότι αυτή τη φορά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Για πρώτη φορά όπως λέει, τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα 400 και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, καθότι τα φαρμακεία αδυνατούν να καλύψουν τη συνήθη ζήτηση των ασθενών.