Skip to main content

Ν. Χριστοδουλίδης: Το διεθνές δίκαιο δεν είναι αλά καρτ

Το διεθνές δίκαιο δεν είναι αλά καρτ, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Yeni Safak», σύμφωνα με το οποίο το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρεμπόδισε επτά πλοία διαφόρων χωρών που συμφώνησαν με την Κυπριακή Δημοκρατία για αναζήτηση φυσικού αερίου στα δυτικά της Κύπρου.

Ο κ. Χριστοδουλιδης είπε πως «αυτό το δημοσίευμα όπως και οι συνεχείς, καθημερινές δηλώσεις από τουρκικής πλευράς δεν είναι τίποτε άλλο από υβριδικές απειλές, που στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια εικόνα πανικού στον πληθυσμό της στοχεύουσας χώρας, να δημιουργήσουν μια εικόνα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, να δημιουργήσουν αμφισβητήσεις στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επισημαίνοντας πως στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές περί διεθνούς δικαίου, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «το διεθνές δίκαιο δεν είναι αλά καρτ». Περαιτέρω υπενθύμισε σε όσους επικαλούνται το διεθνές δίκαιο ότι «υπάρχει δημόσια πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982, προς την Τουρκία, για να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας».

Κάλεσε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε σχέση με δηλώσεις, που αποσκοπούν να δημιουργήσουν συγκεκριμένα προβλήματα και έστειλε εκ νέου το μήνυμα προς όλες, όπως είπε, τις κατευθύνσεις πως «το διεθνές δίκαιο δεν είναι αλά καρτ».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την περασμένη Δευτέρα, ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκε ήταν αυτό «της παραπληροφόρησης, των ψευδών ειδήσεων, των υβριδικών απειλών, όλα αυτά τα οποία αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και η ανάγκη μέσα από συντονισμένες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλήσεις».

Όπως ανέφερε ένα από τα κύρια συμπεράσματα της συζήτησης ήταν ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις, τέτοιου είδους δηλώσεις θα συνεχίσουν να γίνονται από τρίτα κράτη. Πρόσθεσε πως «εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι ως κράτη μέλη της ΕΕ, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία με τα ΜΜΕ, να ενημερώνουμε τον κόσμο, να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία να αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο στόχος μέσα από τέτοιες δηλώσεις».

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε δημόσια έκκληση προς τους λειτουργούς των ΜΜΕ και όσους συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο να αποφεύγουν να αναπαράγουν και να συντηρούν τέτοιου είδους δηλώσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ