Skip to main content

Ευρωβουλή: Ψηφίζεται η νέα κατανομή εδρών μετά την αποχώρηση των Βρετανών

Η ανακατανομή των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω του Brexit βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών στην Ευρωβουλή την τρέχουσα εβδομάδα, μαζί με τις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα, την τρομοκρατία, προστασία του περιβάλλοντος και του μελισσοκομικού κλάδου.

Νέα κατανομή των εδρών

Η επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ε.Κ. ψηφίζει την Τρίτη για τη νέα κατανομή των εδρών του Κοινοβουλίου, για την κοινοβουλευτική περίοδο 2019-2024, μετά την απελευθέρωση εδρών που προκάλεσε το Brexit. Ένα μέρος αυτών συζητείται να μπει σε «πανευρωπαϊκή» λίστα, που θα συμπεριλαμβάνει υποψηφίους απ΄ όλα τα κράτη μέλη.

Ημέρα Ολοκαυτώματος

Με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος», στις 27 Ιανουαρίου, το Ε.Κ. διοργανώνει εκδήλωση μνήμης την Τετάρτη. Στην εκδήλωση, αναμένεται να κάνουν δηλώσεις ο πρόεδρος του Ε.Κ. Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου Μοσέ Κάντορ και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ισραήλ Γιούλιο Γιόελ Εντελστέιν.

CO2

Την Τετάρτη δύο συμφωνίες που εντάσσονται στους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού και έχουν αποφασιστεί σε υπουργικό επίπεδο, τίθενται σε ψηφοφορία στην επιτροπή Περιβάλλοντος. Η πρώτη αφορά τη θέσπιση εθνικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών CO2 και η δεύτερη την εξασφάλιση ότι οι εκπομπές CO2 εξισορροπούνται από την απορρόφηση CO2 από τα δάση, τις καλλιέργειες και τους βοσκότοπους.

Ποινικά μητρώα μη Ευρωπαίων

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών ελευθεριών ψηφίζουν την Πέμπτη για τη δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος, με σκοπό την ανταλλαγή μεταξύ των κ-μ, ποινικών μητρώων μη ευρωπαίων πολιτών, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Κράτος δικαίου στη Μάλτα

Την Πέμπτη η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και η εξεταστική επιτροπή του ΕΚ για τα έγγραφα του Παναμά συζητούν το αποτέλεσμα και τα ευρήματα της έκθεσης που συνέταξαν μετά την επίσκεψή τους στη Μάλτα, τον Νοέμβριο του 2017, προκειμένου να αξιολογήσουν τη λειτουργία του κράτους δικαίου στη χώρα.

Προστασία μελισσών

Η επιτροπή Γεωργίας ζητά με την ψήφιση έκθεσης, την Τρίτη, την καλύτερη προστασία της υγείας των μελισσών, την προστασία κατά της απομίμησης μελιού, τη στήριξη των μελισσοκόμων και την προώθηση των ευεργετικών αποτελεσμάτων από την κατανάλωση μελιού.