Skip to main content

Εκρηκτικό κλίμα εντός και εκτός Βουλής

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Κυβέρνηση εναντίον αντιπολίτευσης αλλά και Καμμένος εναντίον ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Κινήματος Αλλαγής και Ποτάμι εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., δηλητηριώδη σχόλια και όλοι εναντίον όλων. Aυτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό πριν από την ψηφοφορία της Πέμπτης για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν η ψηφοφορία θα λειτουργήσει εκτονωτικά και η χώρα θα προχωρήσει μέσα σε συνθήκες κανονικότητας ή αν η σημερινή εικόνα θα συνεχιστεί και θα οδεύσουμε προς πρόωρες εκλογές σε συνθήκες ακραίας πόλωσης.

Ενδεικτική, η χθεσινή κατάσταση στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών. Η αλλαγή των κομματικών συσχετισμών από τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού ήταν η αφορμή για να προκληθεί μία θύελλα. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατηγορήθηκε για εξωθεσμική παρέμβαση υπέρ της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προσπαθώντας να τοποθετήσει ως ανεξάρτητο τον Σπ. Δανέλλη στην Επιτροπή. Υπήρξαν αντιδράσεις που μιλούσαν ως και για εκτροπή και τελικά ο πρόεδρος της Βουλής αναγκάστηκε να αποσύρει την αρχική του απόφαση.

Δέχθηκε να γίνει κλήρωση μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών για την πλήρωση της θέσης και ενώ συμφώνησε σε αυτή τη λύση η Ν.Δ., εξανέστη ο Π. Καμμένος. Τελικά, οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει πλειοψηφία στην Επιτροπή της Βουλής που θα στείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια επιτεύχθηκε, αλλά «πρωταγωνιστές» του πολιτικού καβγά που διήρκησε ώρες, ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και μέχρι χθες συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα, Πάνος Καμμένος που έκανε λόγο για «κυβέρνηση αποστασίας» και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, που είπε ότι όταν η Χρυσή Αυγή γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει με ένα νόμο και ένα άρθρο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτό το κλίμα, υπάρχουν φήμες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί και αφορούν συζητήσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης. Η παλαιότερη εκτίμηση του επιτελείου της Ν.Δ. ότι η πρόταση μομφής είναι το τελευταίο όπλο της αντιπολίτευσης και αν απορριφθεί θα δώσει στην κυβέρνηση τουλάχιστον έξι μήνες κοινοβουλευτικής ηρεμίας, στέκεται απέναντι στην νέα εκτίμηση ότι στο σημερινό κλίμα, μία τέτοια διαδικασία εντός Βουλής, ακόμα και αν οριακά απορριφθεί θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και θα ακυρώσει τα πολιτικά σχέδια του κ. Τσίπρα.

Η σκέψη που κερδίζει έδαφος στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι τα όσα συνέβησαν χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αλλά κυρίως τα όσα προηγήθηκαν με τους «δανεικούς» βουλευτές των ΑΝΕΛ, την ανεξαρτητοποίηση Δανέλλη από το Ποτάμι αλλά και τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου από το Κίνημα Αλλαγής, το κλίμα ευτελισμού των θεσμών και της πολιτικής, ενδεχομένως οδηγήσει βουλευτές οι οποίοι θεωρούνται ως «σίγουροι» από το Μαξίμου, να αλλάξουν στάση. Αυτά, σύμφωνα με τα όσα λέει η Πειραιώς, διότι υπάρχει και η εκδοχή η Ν.Δ. να θέλει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, για να μην κατηγορηθεί μετά από την κυβέρνηση για υποκριτική στάση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον δε χρησιμοποίησε όλα τα όπλα που είχε στη διάθεσή της για να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Απέναντι σε αυτό το κλίμα, το Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους, παρακολουθώντας από τη μία με ικανοποίηση την κινητικότητα στα μικρότερα κόμματα και από την άλλη με προβληματισμό την νέα πολιτική στάση του Πάνου Καμμένου.

Το άνοιγμα στον μεσαίο χώρο είναι δεδομένο για τον κ. Τσίπρα και εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών περάσει από τη Βουλή, οι προσπάθειες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Αυτό το γνωρίζει η κ. Γεννηματά, η οποία υιοθετεί υψηλούς τόνους εναντίον του Πρωθυπουργού. «Ξέρει ότι χάνει και προσπαθεί να διαλύσει το ΚΙΝΑΛ υποκρινόμενος τον κεντροαριστερό. Είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ελλάδα σήμερα» είπε για τον κ. Τσίπρα η κ. Γεννηματά χθες, αλλά έχει να αντιμετωπίσει πέραν των απόνερων της διαγραφής Θεοχαρόπουλου και τη σαφή στάση του Γ. Παπανδρέου υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το επόμενο βήμα για τον Πρωθυπουργό είναι ο ανασχηματισμός που θα ακολουθήσει, ίσως και αμέσως μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης. Ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να απομακρύνει τα στελέχη των ΑΝΕΛ που τον στήριξαν (Ελ. Κουντουρά, Β. Κόκκαλη, Τ. Κουίκ) από το υπουργικό συμβούλιο όπως ζητά ο Πάνος Καμμένος, ενώ φέρεται να προχωρά στην ένταξη παλαιών στελεχών του κεντροαριστερού χώρου στην κυβέρνηση.