Skip to main content

HomePod: Πρεμιέρα για το «έξυπνο» ηχείο της Apple στις 9 Φεβρουαρίου

Την έναρξη της διάθεσης του «έξυπνου» ηχείου της, HomePod, στις 9 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η Apple: Σύμφωνα με την εταιρεία, οι online προπαραγγελίες αρχίζουν την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία, ενώ η συσκευή θα φτάσει στη Γαλλία και τη Γερμανία την άνοιξη.

Η συσκευή αυτή, με την οποία, όπως σημειώνει το Reuters, η αμερικανική εταιρεία εισέρχεται στον «πόλεμο των ηχείων» χρησιμοποιεί το Siri και θα είναι αντιμέτωπη με παρεμφερείς συσκευές από την Amazon και τη Google.

Το, κόστους 349 δολαρίων, ελεγχόμενο μέσω φωνής ηχείο, που είχε πρωτοπαρουσιαστεί τον Ιούνιο και αρχικά προοριζόταν να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο, μπορεί να κάνει προτάσεις μουσικής και να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σπιτιού. Επίσης, θα μπορεί να αποστέλλει μηνύματα και να παίζει ενημερώσεις/ νέα από το National Public Radio και το CNN.

Όπως αναφέρει το Reuters, η καθυστέρηση της κυκλοφορίας του είχε ως αποτέλεσμα η συσκευή να «χάσει» την περίοδο των διακοπών. Με την Apple να προβλέπει έσοδα 84- 87 δισ. από την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών (κυρίως χάρη στο iPhone X), δεν θεωρείται ότι η καθυστέρηση του HomePod θα επηρεάσει πολύ τα οικονομικά της αποτελέσματα, ωστόσο, όπως εκτιμούν αναλυτές, υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού να αγόρασε τελικά ένα ανταγωνιστικό ηχείο, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για το νέο προϊόν της Apple. Σημειώνεται ότι η Amazon και η Google μείωσαν τις τιμές των συσκευών τους κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, επιδιώκοντας μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Όπως προαναφέρθηκε, ενσωματωμένη στο ηχείο είναι η ψηφιακή βοηθός της Apple, Siri, η οποία έχει τη δυνατότητα να κάνει προτάσεις μουσικών επιλογών σε συνδυασμό και συνεργασία με την υπηρεσία Apple Music, να στέλνει γραπτά μηνύματα, να ενημερώνει για την ειδησεογραφία και να ελέγχει «έξυπνες» οικιακές συσκευές, όπως λάμπες και θερμοστάτες.

Το HomePod έχει ύψος 18 εκατοστά και καλύπτεται με γκρι ή λευκό ύφασμα. Ένας επεξεργαστής ρυθμίζει τον ήχο ανάλογα με τις συνθήκες στο δωμάτιο και κατευθύνει συγκεκριμένα «κομμάτια» της μουσικής (όπως πχ τη φωνή του τραγουδιστή) προς τη μεριά του ακροατή.

Γενικότερα μιλώντας, η Apple φαίνεται να «ποντάρει» στο HomePod για να αυξήσει τις συνδρομές στο Apple Music και να αντιμετωπίσει την άνοδο του Spotify. Σημειώνεται πως τα ανταγωνιστικά ηχεία των Google και Amazon επιτρέπουν στους χρήστες να δώσουν φωνητικές εντολές για να παίξουν τραγούδια του Spotify, ωστόσο το Apple Music δεν λειτουργεί σε ανταγωνιστικές συσκευές.