Skip to main content

Καταλονία: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου πρότεινε επισήμως τον Πουτζντεμόν για πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Καταλονίας Ρότζερ Τόρεντ πρότεινε επισήμως τον αυτοεξόριστο στο Βέλγιο Κάρλες Πουτζντεμόν ως υποψήφιο τοπικό πρωθυπουργό.

Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι έχει αρνηθεί το δικαίωμα του κ. Πουτζντεμόν να κυβερνήσει την Καταλονία από το εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι, σε τέτοια περίπτωση, θα συνεχιστεί η διακυβέρνηση της Καταλονίας απευθείας από τη Μαδρίτη, με βάση το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος.

Αν και ο κεντρώος – κεντροδεξιός πολιτικός συνασπισμός υπό τον κ. Πουτζντεμόν, «Μαζί για την Καταλονία» (JuntsxCat), ήλθε δεύτερος στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, πίσω από το κεντρώο Ciudadanos, ήταν πρώτος μεταξύ των αυτονομιστικών – αποσχιστικών κομμάτων που αθροιστικά έχουν πλειοψηφία 70 εδρών σε σύνολο 135.

Ο κ. Πουτζντεμόν αναμένεται να στηριχθεί τόσο από την κεντροαριστερή – αριστερή Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, όσο και από την αντικαπιταλιστική αριστερή Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας – Κάλεσμα για Συντακτική (CUP-CC), καθώς και τα δύο αυτά ρεύματα τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

naftemporiki.gr