Skip to main content

Ο ύπνος και το γρήγορο περπάτημα απομακρύνουν τον καρκίνο του προστάτη

Τι σχέση μπορεί να έχει ο ύπνος με τον προστάτη; Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο ύπνος μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του προστάτη λόγω της μελατονίνης, η οποία παράγεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η λεγόμενη ορμόνη του ύπνου όταν υπάρχει σε υψηλά επίπεδα δρα προστατευτικά στον οργανισμό των ανδρών, αφού μειώνει τον κίνδυνο προσβολής της ασθένειας κατά 75%.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, αυτό συμβαίνει επειδή η μελατονίνη ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου αποτρέποντας τις αϋπνίες και έτσι ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερη ποσότητα της απαραίτητης ορμόνης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Sarah Markt, «η έλλειψη ύπνου ανήκει στους παράγοντες που μειώνουν την ποσότητα μελατονίνης που παράγει ο οργανισμός ή τη μπλοκάρει εντελώς, ενώ τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη χαμηλή μελατονίνη, την έλλειψη ύπνου και τη διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού είναι πολλά και περιλαμβάνουν έναν πιθανό κίνδυνο προσβολής από καρκίνο».

Εξάλλου, άλλη μελέτη που δόθηκε αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα έδειξε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη μειώνεται και με το έντονο περπάτημα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που μπορούν να περπατήσουν περίπου πέντε χιλιόμετρα σε διάστημα μίας ώρας διατρέχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία τους είναι πιο καλοσχηματισμένα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα ωφελήσει και όσους κινδυνεύουν από άλλες μορφές της ασθένειας.