Skip to main content

Ραγδαία αύξηση της εποχικής γρίπης στην Αμερική – Πώς να προφυλαχθούν όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Center for Disease Control and Prevention (CDC) που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, από τη Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ, η εποχική γρίπη δείχνει να είναι η χειρότερη των τελευταίων 10 ετών. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφερε ότι η γρίπη που καλύπτει κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ, εκτός από τη Χαβάη, γίνεται όλο και πιο έντονη και θανατηφόρα. Μέχρι στιγμής, η γρίπη έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 30 παιδιών.

Η γρίπη έγινε έντονη τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ και οι δύο τελευταίες εβδομαδιαίες αναφορές του CDC δείχνουν ότι η γρίπη είναι διαδεδομένη σε ολόκληρη την ηπειρωτική Αμερική, κάτι που είναι ασυνήθιστο. Στην Οκλαχόμα και στο Τέξας, τα σχολεία ακυρώνουν μαθήματα αυτήν την εβδομάδα επειδή πολλοί μαθητές και δάσκαλοι είναι άρρωστοι από τη γρίπη και άλλες ασθένειες. Στην Ουάσιγκτον, οι θάνατοι από τη γρίπη σημείωσαν δραματική αύξηση την τελευταία εβδομάδα, καθώς όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Ουάσινγκτον μέχρι στιγμής 86 θάνατοι έχουν συνδεθεί με τη γρίπη από την Παρασκευή. Στο Μισισιπή, τα κρούσματα της γρίπης έχουν πλήξη πάνω από 100 γηροκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα  με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι επισκέπτες.

32 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αναφέρει περιστατικά ασθενών από τις 26 Πολιτείες που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως επεσήμανε ο Δρ Dan Jernigan από το CDC, στο Associated Press, τα περιστατικά αυξάνονται περισσότερο απ’ ό,τι ανέμεναν οι ειδικοί.

Όπως δήλωσε ο Δρ Manny Alvarez, Fox News Senior Managing Health Editor στην εκπομπή «America’s News HQ» η κορύφωση της γρίπης αναμένεται το μήνα Φεβρουάριο οπότε θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Η επιδημιολόγος Lynnette Brammer, η οποία είναι επικεφαλής της Ομάδας Επιτήρησης της Γρίπης του Centers for Disease Control (CDC), είπε στο Fox News ότι ο ιός που κυριαρχεί φέτος είναι η γρίπη Α (H3N2), και αυτή τείνει να είναι πιο σοβαρή από προηγούμενους τύπους γρίπης και επηρεάζει πολύ τους ηλικιωμένους και τους πολύ νέους.

Ο Δρ Manny Alvarez συμβούλευσε το κοινό να είναι προσεκτικό στις επαφές του με τους άλλους ανθρώπους, να πλένουν τακτικά τα χέρια τους και να πίνουν αρκετά υγρά αν αρρωστήσουν.

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο

Το γεγονός ότι όλη η χώρα βρίσκεται κάτω από την επιδημία εποχικής γρίπης αυξάνει το πρόβλημα μετάδοσης της νόσου στα άτομα που ταξιδεύουν από και προς τις ΗΠΑ.

Ο βήχας και το φτέρνισμα είναι από τους πιο εύκολους τρόπους μετάδοσης ειδικά σε κλειστούς χώρους όπως είναι το αεροπλάνο, όπου και ο αέρας ανακυκλώνεται μέσω ενός σωλήνα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. στις 13 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι είναι ευρέως διαδεδομένη η γρίπη σε κάθε Πολιτεία  της Αμερικής εκτός από τη Χαβάη, με συνολικά 74.562 διαγνωσμένες περιπτώσεις. Το Κέντρο ανέφερε ότι 30 παιδιά έχουν πεθάνει από την ιογενή ασθένεια αυτή τη στιγμή.

Και επειδή τα στοιχεία είναι αποτρεπτικά δεν χρειάζεται να ακυρώσετε το ταξίδι σας όχι μόνο προς τις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες, απλά πάρτε μερικές προφυλάξεις.

Η σημασία της πρόληψης

«Ένα από τα πράγματα που έχουμε παρατηρήσει, ειδικά στα αεροπλάνα, είναι ότι μόλις οι βλεννώδεις μεμβράνες, ιδιαίτερα στη μύτη και στο στόμα σας, ξηρανθούν χάνουμε μία από τις πιο πολύτιμες άμυνες για την πρόληψη αναπνευστικών ιών» επισημαίνει ο Δρ Nicholas Testa στο ABC News. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας ένα μικρό μπουκάλι ρινικού ψεκασμού (το οποίο είναι συχνά διαθέσιμο στα πολυκαταστήματα του αεροδρομίου) για να διατηρήσουμε τη μύτη μας καλά λιπασμένη.

Επίσης, αν και τα μπάνια καθαρίζονται στα αεροπλάνα, τα τραπεζάκια στα οποία μας σερβίρουν το φαγητό δυστυχώς δεν ελέγχονται αν είναι καθαρά. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να έχουμε ένα μικρό φιαλίδιο αντιβακτηριδιακής γέλης ή μαντηλάκια που θα μας βοηθήσουν να «σκοτώσουμε» οποιαδήποτε μικρόβια.

Τέλος, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση που λέει ότι πρέπει να βάλουμε σε λειτουργία τον εξαερισμό που βρίσκεται από πάνω μας για να παίρνουμε αέρα, ο Δρ Testa επισημαίνει ότι αυτό πρέπει να το αποφύγουμε γιατί θα βοηθήσει στο να εξαπλωθούν πιο γρήγορα τα μικρόβια. Όπως λέει, η ενεργοποίηση ενός εξαεριστήρα αυξάνει την κυκλοφορία του αέρα και μπορεί να μετακινήσει τα μικρόβια μακριά εάν κάθεστε δίπλα σε κάποιον που μπορεί να είναι άρρωστος.