Skip to main content

Ποιοι οι άξονες και οι προκλήσεις στο Νταβός

Από την έντυπη έκδοση 

Με βασικό στόχο να στρέψει την προσοχή στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ των μετοχών στη Wall Street, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει το «παρών» στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αντιμετωπίζοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες και όλους όσοι είναι υπέρμαχοι του ελευθέρου εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης. Είναι η πρώτη φορά από το 2000 -επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον- που πρόεδρος των ΗΠΑ συμμετέχει στο φόρουμ του Νταβός, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο.

Πολιτικοί, επιχειρηματίες, τραπεζικά στελέχη, αλλά και επιφανείς προσωπικότητες συναντώνται και φέτος στο θέρετρο των ελβετικών Άλπεων υπό το γενικό σύνθημα «Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο». Μία δεκαετία μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οικονομική ανάπτυξη έχει επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα και τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν ενισχυθεί σε επίπεδα-ρεκόρ.

Παρ’ όλα αυτά, υποβόσκει ο φόβος μήπως οι πιο λαμπρές οικονομικές προοπτικές αποδειχτούν οφθαλμαπάτη, ειδικά στην περίπτωση που ενταθούν στη διάρκεια του 2018 οι γεωπολιτικές προκλήσεις. «Δεν είναι όλες οι γεωπολιτικές προκλήσεις απειλή για τις αγορές» δήλωσε ο Άξελ Βέμπερ, πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS και πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank). Στην έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους (Global Risks Report) του WEF διαπιστώνεται αυξημένο ρίσκο πολιτικών και οικονομικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων φέτος.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ αποτελεί πηγή ανησυχίας, ειδικά με τους χειρισμούς του σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του. Το φόρουμ αρχίζει επισήμως την Τρίτη με ομιλία του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, με ομιλία του προέδρου Τραμπ. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι το «μπλακ άουτ» του κρατικού μηχανισμού πιθανότατα δεν θα αποτρέψει τον πρόεδρο Τραμπ από το να μεταβεί στο Νταβός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα για επενδύσεις στις ΗΠΑ, με βασικά επιχειρήματα τις πρωτοβουλίες του για απορρύθμιση και μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, εστιάζοντας παράλληλα στην ατζέντα «πρώτα η Αμερική». Ταυτόχρονα, θα απευθύνει έκκληση για δικαιότερο εμπόριο. Δύο ημέρες πριν θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των ηγετών από τις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες: της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι.

Στην ομιλία του στο Νταβός την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μακρόν θα παρουσιάσει τη δική του «διάγνωση» για την παγκοσμιοποίηση και το όραμά του για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, του Φαινομένου του Θερμοκηπίου και της ανόδου του εθνικισμού. Σε μια τολμηρή κίνηση, ο Γάλλος πρόεδρος -το νέο αστέρι της ευρωπαϊκής πολιτικής- κάλεσε πολλούς από τους επιχειρηματίες του Νταβός στο Παλάτι των Βερσαλλιών τη Δευτέρα, ώστε να τους πείσει να επενδύσουν στη Γαλλία.