Skip to main content

Talk of the market: Επενδύσεις με ελεγχόμενο ρίσκο και αισιοδοξία

Εν μέσω μικτών τάσεων στις διεθνείς αγορές λαμβάνει χώρα η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας σήμερα, μετά από επενδυτική κινητικότητα στις μετοχές που οδήγησε χθες τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 770 μονάδες με κέρδη 1,51% και με αξιοσημείωτη ενίσχυση των συναλλαγών, με αξία στα 74,5 εκατ. ευρώ από 56,5 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς (-7,3%) που εξακολουθεί να επηρεάζεται από την προωθούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι τράπεζες ανέκαμψαν ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές.

Στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της η Κομισιόν κατέβασε τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 σε 3,5% από 5% στην προηγούμενη έκθεση που εκδόθηκε το Νοέμβριο, επίπεδο που εκτιμά ότι θα φτάσει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μ.ο. αναμένεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα φέτος και σε υψηλότερα το 2022, με βάση τις προβλέψεις που ενέχουν υψηλό ρίσκο λόγω της αβεβαιότητας. 

Το 72% των Ελλήνων πιστεύει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην οικονομία της Ελλάδας να ανακάμψει ταχύτερα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Εντωμεταξύ, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες (56%) πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των 27 είναι 3 μονάδες χαμηλότερο (53%). Αντίθετη άποψη έχει μόλις ένας στους τέσσερις Έλληνες και ένας στους πέντε Ευρωπαίους. Ίδια παραμένουν τα ποσοστά σε Ελλάδα και Ευρώπη για όσους αναμένουν βελτίωση των ατομικών συνθηκών διαβίωσής τους. Αντίστοιχα, το 40% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι θα ζει χειρότερα σε έναν χρόνο, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (24%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας (σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση) διαμορφώθηκε στο 16,2% το Νοέμβριο του 2020 έναντι 16,6% τον ίδιο μήνα του 2019. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Eurostat τα άτομα που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται μισθωτοί εάν η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή εάν λαμβάνουν πάνω από το 50% του μισθού τους. Υπό αυτό το πρίσμα ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 27.159 (-0,7% σε ετήσια βάση) σε 3.894.030, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 27.832 (-3.6%) σε 753.494.

Για την Mytilineos οι μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια θα είναι η ανανεώσιμη ενέργεια και οι τεχνολογίες αποθήκευσης. Όπως είπε ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξη του στο Bloomberg, ο Τομέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), επεκτείνεται συστηματικά σε διάφορες χώρες από τη Χιλή μέχρι την Αυστραλία αποτελώντας την κινητήρια δύναμη της απόδοσης του ομίλου για τα επόμενα χρόνια.

Η BriQ Properties προχώρησε στην αγορά αυτοτελούς κτιρίου γραφείων με ισόγειο κατάστημα που βρίσκεται στην οδό Δημητρίου Γούναρη 3 στον Πειραιά. Το τίμημα για την αγορά ανήλθε σε 2,1 εκατ. ευρώ και η επένδυση χρηματοδοτήθηκε από δανεισμό της εταιρείας.

Aύξηση πωλήσεων 6% σημείωσε τον Ιανουάριο η I.Κλουκίνας – Ι.Λάππας, που υπεραποδίδει και στη Ρουμανία. Έχοντας εγκαινιάσει διαδικτυακές πωλήσεις μόλις τον Νοέμβριο το mothercare.ro είναι ήδη το δεύτερο σε πωλήσεις κατάστημα της εταιρείας με δυναμική που πολύ σύντομα θα το κατατάξει πρώτο στην τοπική αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.

Σύμφωνα με την Alpha Bank 86 στελέχη της τράπεζας άσκησαν το δικαίωμα τους στην πρώτη Περίοδο Άσκησης των χορηγηθέντων Δικαιωμάτων Προαίρεσης, 4 έως 29 Ιανουαρίου 2021. Συνολικά ασκήθηκαν 2.281.716 Δικαιώματα Προαίρεσης για την απόκτηση αντίστοιχου αριθμού μετοχών της τράπεζας, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ ανά μετοχή και τιμής άσκησης επίσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Κατά συνέπεια, η τράπεζα αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 684 χιλ. ευρώ εκδίδοντας 2,28 εκατομμύρια νέες μετοχές, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 0,15% του αριθμού των υφιστάμενων μετοχών. 

naftemporiki.gr