Skip to main content

Λονδίνο: Προβολή της ταινίας «Ο Εμποράκος» και καταγγελία της πολιτικής Τραμπ

Λίγες ώρες πριν την τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ στο Λονδίνο, όπου παρακολούθησαν δωρεάν την ταινία «ο Εμποράκος» του Ιρανού Ασγάρ Φαρχαντί, που μποϊκοτάρει τα βραβεία, καταγγέλλοντας την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στους μουσουλμάνους.

Η πλατεία σύμβολο των πολιτικών αγώνων στη βρετανική πρωτεύουσα μετατράπηκε σε ένα γιγάντιο υπαίθριο σινεμά, κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό και το ψιλόβροχο, προκειμένου οι συγκεντρωμένοι να παρακολουθήσουν τον «Εμποράκο», μία ταινία που είναι υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δήλωσε υπερήφανος για την οργάνωσης της βρετανικής πρεμιέρας της ταινίας.

«Σε μία εποχή που οι άνθρωποι εκδίδουν απαγορεύσεις στα ταξίδια, εγώ θα υποδέχομαι τους ανθρώπους, σε μία εποχή που οι άνθρωποι μιλούν για την οικοδόμηση τοίχων, εγώ θα ρίξω γέφυρες, σε μία εποχή που θέλουν να χωρίσουν τις κοινότητες, εγώ θα τις ενώσω», είπε ο δήμαρχος του Λονδίνου, ενώ λίγο αργότερα από το βήμα της συγκέντρωσης δήλωσε:« Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα με κάνει να σωπάσω».

Δέκα χιλιάδες θεατές, σύμφωνα με τον δήμο του Λονδίνου, εγκαταστάθηκαν στα σκαλιά που οδηγούν στην Εθνική Πινακοθήκη, ενώ μία γιγάντια οθόνη στήθηκε στη βάση της στήλης του Νέλσον.

Ο Ιρανός σκηνοθέτης δεν ήταν παρών, απευθύνθηκε όμως στην εκδήλωση μέσω βίντεο: «Παρά τις διαφορετικές θρησκείες, εθνικότητες και κουλτούρες, είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου», είπε στα αγγλικά, προσθέτοντας ότι είναι «υπερήφανος που είναι μέλος αυτής της παγκόσμιας οικογένειας».

Μετά την προβολή, ακολούθησε μία μίνι συναυλία της Ορχήστρας Σύρων Μουσικών μαζί με τον πρώην τραγουδιστή του συγκροτήματος Blur, Damon Albarn.

Ο Ιρανός σκηνοθέτης ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα παραστεί στην τελετή των Όσκαρ, ακόμη και αν τύχει εξαίρεσης από το διάταγμα Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, ανάμεσά τους και το Ιράν.