Skip to main content

«Μακεδονία» φέρεται να αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ο Γιούνκερ

Με τον όρο «Μακεδονία» φέρεται να αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του με αφορμή την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Στη “Μακεδονία” (sic), την ΠΓΔΜ όπως λέγεται στη γραφειοκρατική ορολογία, διαπίστωσα ότι οι “Μακεδόνες” (sic) σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Αλλά δεν υποσχέθηκα σε κανέναν μια ημερομηνία ένταξης. Και δεν ανακοίνωσα ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ούτε σε εκείνους οι οποίοι δεν βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ μιλώντας στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Το θέμα για μένα είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων και όχι ο προσδιορισμός ημερομηνίας. Οι προθεσμίες με ενδιαφέρουν, αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχάσω την ουσία των διαπραγματεύσεων», τόνισε και σημείωσε ότι στην ΠΓΔΜ αυτό έγινε κατανοητό, αλλά στην Αλβανία λιγότερο.

«Τον Απρίλιο θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας σχετικά, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα είναι αυτές οι προτάσεις. Διότι πρέπει να γίνουν ακόμη ουσιαστικά βήματα προόδου. Αυτά θα εξεταστούν τον Απρίλιο», διευκρίνισε.

Πάντως, προειδοποίησε για τον κίνδυνο, αν απομακρυνθεί η προοπτική ένταξης, να επαναληφθούν στα Βαλκάνια οι συγκρούσεις του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ