Skip to main content

Μελλοντικοί πρωταθλητές στη μακροζωία οι Νοτιοκορεάτες

Την πρώτη θέση παγκοσμίως στη μακροζωία αναμένεται να καταλάβουν μέχρι το 2030 οι Νοτιοκορεάτες, όπως υποστηρίζει μελέτη επιστημόνων του Imperial College του Λονδίνου σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και σύμφωνα με το Euronews.

Βάσει των ευρημάτων της μελέτης, η οποία κάλυψε 35 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες και δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, τα κορίτσια που θα γεννηθούν το 2030 στη Νότια Κορέα αναμένεται να ζήσουν για 90,8 έτη, ενώ τα αγόρια για 84,1, δηλαδή αρκετά περισσότερο από το προσδόκιμο ζωής του συνόλου του πληθυσμού της χώρας για το 2015 (82,3 έτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

Τη μακροζωία των κατοίκων της ασιατικής χώρας ευνοούν παράγοντες όπως η καλή παιδική διατροφή, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, ο μικρός αριθμός καπνιστών και η πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη.

Στην Ευρώπη, οι γυναίκες από τη Γαλλία και οι άνδρες από την Ελβετία αναμένεται να έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης με 88,6 και 84 έτη αντίστοιχα, ενώ μεταξύ των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών, οι ΗΠΑ θα έχουν μέχρι το 2030 το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, με 79,5 έτη για τους άνδρες και 83,3 για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα έτη 2000-2015, σήμερα πρωταθλητές στη μακροζωία αναδεικνύονται οι Ιάπωνες, με προσδόκιμο ζωής 83,7 έτη, ενώ ακολουθούν οι Ελβετοί (83,4 έτη) και οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης (83,1 έτη).