Skip to main content

Έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας διαλόγου καταλογίζει στην ΠΓΔΜ ο Ν. Κοτζιάς

«Το κεντρικό πρόβλημα της ΠΓΔΜ είναι ότι έχει έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας διαλόγου και συμβιβασμού», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, εκτιμώντας ότι «αυτό οφείλεται στη στάση ορισμένων “φίλων” αυτής της χώρας που την “εκπαίδευσαν” με τρόπο ώστε να μην είναι σε θέση η ηγεσία της να κάνει και εσωτερικούς συμβιβασμούς και εσωτερικές δημοκρατικές πρακτικές».

Ο κ. Κοτζιάς επικαλέστηκε το παράδειγμα της Τουρκίας προκειμένου να απαντήσει σε αναφορές βάσει των οποίων η κατάσταση στην ΠΓΔΜ θα ήταν σήμερα σταθερή, εάν η Ελλάδα δεν είχε θέσει βέτο εξαιτίας του ονοματολογικού.

«Οι εξελίξεις της Ε.Ε. με την Τουρκία δείχνουν πόσο βαθειά λανθασμένη είναι αυτή η άποψη» είπε και εξήγησε: «Από τις εμπειρίες που είχαμε με την Τουρκία από το 1997 μέχρι το 1999 που έγινε άρση του βέτο μας για το Κυπριακό, αποδείχθηκε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει ανοιχτά ζητήματα στην πορεία της για την Ε.Ε.».

«Επειδή αυτή η ηγεσία στη γειτονική χώρα δεν έμαθε να κάνει συμβιβασμούς, τα κύρια ζητήματα που έχουμε να κάνουμε σήμερα είναι: πρώτον να βοηθήσουμε σε μία κουλτούρα συμβιβασμών και δεύτερον να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της δημοκρατίας ιδιαίτερα με το να συμβάλουμε ώστε να υπάρχουν κανονικοί εκλογικοί κατάλογοι και δημοκρατική λειτουργία των ΜΜΕ», σχολίασε εν συνεχεία.

Επίσης ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι «δεν θα πρέπει -επειδή ακούστηκε- να σκέφτονται κάποιοι για κυρώσεις» επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ελληνική κυβέρνηση «είμαστε ενάντια στα συστήματα κυρώσεων, στην περίπτωση της ΠΓΔΜ δεν θα επιτρέψουμε κυρώσεις» και υπογράμμισε ότι «οι πραγματικοί φίλοι της σταθερότητας αυτής της χώρας είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία».

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε επίσης ότι «θα πρέπει να μιλάμε λιγότερο δημόσια όσον αφορά την πολιτική που ακολουθείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και να βοηθούμε περισσότερο» και επανέλαβε στο Συμβούλιο ότι «η δημιουργία αυτού του κράτους είναι ένα γεγονός που πρέπει να το αντικρίζει θετικά κανείς, αλλά το όνομα που έχει και ο αλυτρωτισμός ο οποίος υποκρύπτεται είναι αρνητικός».

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο Συμβούλιο και για την «ανάγκη να επιμείνουμε στην καλή γειτνίαση με όλες τις χώρες». Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ότι «τόσο η ΠΓΔΜ – με τα θέματα που καμιά φορά θέτει – όσο και άλλες χώρες στα Δ. Βαλκάνια δεν ακολουθούν τους κανόνες καλής γειτνίασης» και ιδιαίτερα υπογράμμισε ότι «έχουμε το γέννημα ενός νέου κύματος εθνικισμού στα Δ. Βαλκάνια το οποίο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εξαιρετικής προσοχής από την πλευρά ολόκληρης της Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε προ δύο ημερών με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τις θέσεις που παρουσίασε για λύση του προβλήματος ασφάλειας και εγγυήσεων στο Κυπριακό.