Skip to main content

Ένταση στην Ειδομένη

Ένταση επικρατεί στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με πρόσφυγες να πετούν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας ζητώντας να ανοίξει άμεσα το σημείο διέλευσης και τους Σκοπιανούς αστυνομικούς να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Νωρίτερα μεγάλη ομάδα προσφύγων -πολλοί με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας- κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ ορισμένοι κινήθηκαν προς το μεταλλικό φράχτη πετώντας πέτρες και ζητώντας να τούς επιτρέψουν οι αρχές της γειτονικής χώρας να περάσουν τα σύνορα.

Τα πνεύματα «άναψαν» και οι αστυνομικοί της γείτονος «απάντησαν» με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, για να  απομακρύνουν τους πρόσφυγες από τον φράχτη.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Reuters, αστυνομικοί της ΠΓΔΜ έκαναν χρήση χημικών αρκετές φορές κατά πλήθους μεταναστών που έριξαν κομμάτι του μεταλλικού φράκτη.

Οι πρόσφυγες ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ είχε ανοίξει λίγο νωρίτερα και επρόκειτο να δοθεί άδεια εισόδου σε 50 άτομα.