Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές – Τα προγνωστικά και τα μηνύματα στο παρά πέντε της κάλπης

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - Εντείνεται η αγωνία στα επιτελεία των υποψηφίων εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής

Τα τελευταία χιλιόμετρα προς τη γραμμή του τερματισμού της εσωκομματικής κούρσας διανύουν οι πέντε διεκδικητές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο το συγκρουσιακό κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες μέρες στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αγωνία στα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων εντείνεται εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής που θα κρίνει την επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Έχοντας επιδοθεί το τελευταίο δίμηνο σε έναν αγώνα συσπείρωσης του κομματικού ακροατηρίου, οι πέντε μονομάχοι, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Στέφανος Κασσελάκης κορυφώνουν την προεκλογική τους εκστρατεία και στέλνουν τα μηνύματά τους προς τους υποστηρικτές του κόμματος, καλώντας τους να προσέλθουν στις κάλπες.

Το μεγάλο «στοίχημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του αντικαταστάτη του Αλέξη Τσίπρα, που όλα δείχνουν ότι θα κριθεί σε έναν δεύτερο γύρο.

Έφη Αχτσιόγλου: Παίρνουμε την υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια μας

«Στις 17 Σεπτέμβρη ψηφίζουμε για έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σύγχρονο, συμμετοχικό, αποτελεσματικό, για μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών» τονίζει η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου, σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως επισημαίνει η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «για εμάς, πολιτική σημαίνει καθημερινή προσπάθεια για βελτίωση της ζωής των πολλών. Σημαίνει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Σημαίνει αντίσταση σε ό,τι μας καθηλώνει αλλά και θετική πρόταση για καλύτερες μέρες».

«Στις 17 Σεπτέμβρη ψηφίζουμε για την πρόεδρο ή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σύγχρονο, συμμετοχικό, αποτελεσματικό. Για μια καλύτερη καθημερινότητα. Για μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών. Γιατί αξίζουμε, μπορούμε και οφείλουμε να ζήσουμε καλύτερα. Είναι στο χέρι μας. Εδώ, τώρα, εμείς. Μαζί φτιάχνουμε το μέλλον» καταλήγει η κ. Αχτσιόγλου στο μήνυμά της.

Στέφανος Κασσελάκης: Δώστε μου μισή ώρα από την Κυριακή σας

Κάλεσμα στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθουν στην κάλπη της Κυριακής για την ανάδειξη νέας ηγεσίας απευθύνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, με βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι η ώρα να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα. Είναι η ώρα να επιλέξουμε τι κοινωνία θέλουμε να γίνουμε. Είναι η ώρα να κατακτήσουμε το ελληνικό όνειρο» αναφέρει στο βίντεο ο κ. Κασσελάκης. Όπως σημειώνει, «ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε είναι μέσα από την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία».

«Δεν θα αρχίσω καινούργιο κόμμα. Θα αρχίσω καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με εσάς. Ελάτε. Δώστε μου μισή ώρα από την Κυριακή σας. Γραφτείτε επιτόπου στα εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα και ψηφίστε. Η σύγχρονη αριστερά σάς έχει ανάγκη. Η Ελλάδα που θέλουμε σας έχει ανάγκη. Η ζωή που ονειρευόμαστε σας έχει ανάγκη. Είναι κυριολεκτικά στα χέρια σας» αναφέρει.

Το σποτ του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Με σύνθημα «Αξιόπιστα, Ενωτικά και Αριστερά- Γιατί μπορούμε» και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε στη δημοσιότητα ένα σποτ με αποσπάσματα από την προεκλογική του εκστρατεία και τις ομιλίες του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς…. Για να είναι αξιόπιστο ένα κόμμα πρέπει ο κόσμος να πιστεύει ότι λέμε αυτά που εννοούμε και εννοούμε αυτά που λέμε» αναφέρει μεταξύ άλλων στο βίντεο.

Νίκος Παππάς: Παράταξη για τη νίκη

Ο έτερος υποψήφιος, Νίκος Παππάς, ολοκλήρωσε το βράδυ της Τετάρτης τις προεκλογικές ομιλίες- εκδηλώσεις στην Αττική. Είχαν προηγηθεί δύο εβδομάδες πυκνού προγράμματος με επισκέψεις σε 26 πόλεις.

Πηγή φωτ. syriza.gr

Στις συγκεντρώσεις και τις συναντήσεις του, ο κ. Παππάς παρουσίασε το σχέδιό του για το κόμμα και την Παράταξη της Νίκης (ταυτότητα, διεύρυνση, μετασχηματισμός), για την οικονομία, για την κοινωνία, για το περιβάλλον, για τους εργαζόμενους, για τις ΜμΕ. «Δημιουργούμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη της Αριστεράς, την Παράταξη της Νίκης που θα αναμετρηθεί με τον Μητσοτάκη και θα τον νικήσει. Να σηκώσουμε ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας στην παράταξη για να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα» ανέφερε σε παρεμβάσεις του.

Όπως επισήμανε ο ίδιος «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συσπειρώνει τον κόσμο από την Αριστερά ως το κέντρο. Αυτή είναι η ταυτότητά μας και την επιβεβαιώνουμε. Κάθε άλλη θέση που ακούγεται στον δημόσιο διάλογο οδηγεί σε αναθεώρηση της ομόφωνα ψηφισμένης, από το 2019, διακήρυξής μας».

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών έδωσαν μία προγευση για τη δυναμική των υποψηφίων εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης. Δημοσκόπηση της Metron Analysis που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δείχνει μάχη στήθος με στήθος της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζει σαφή υπεροχή με ποσοστό 39% μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι προτίθενται να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής και ακολουθεί η Έφη Αχτσιόγλου με ποσοστό 31%. Ο κ. Τσακαλώτος συγκεντρώνει το 13% και ακολουθούν ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Νίκος Παππάς με 3%.

Ωστόσο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα αντιστρέφεται και προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου με 41%. Ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 35%, ο Νίκος Παππάς με 8%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 7% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 1%.

Σε άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Real Polls και παρουσιάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου από το militaire.gr, ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείτο με 42,2% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούσαν η Έφη Αχτσιόγλου με 34,1%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 9,4%, ο Νίκος Παππάς με 9,2% και ο Στέφανος Τζουμάκας στο 0,9%. Ωστόσο στην ίδια δημοσκόπηση καταγραφόταν μεγάλο προβάδισμα στην παράσταση νίκης για την κ. Αχτσιόγλου. Στην ερώτηση «ανεξάρτητα από τον υποψήφιο που υποστηρίζετε, ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τελικά τις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ;» το 51,3% απάντησε ότι θα νικήσει η κ. Αχτσιόγλου και έπονταν ο κ. Κασσελάκης με 32,9%, ο Νίκος Παππάς με 4,5%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 3% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 0,3%.

570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8.00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8.00 μ.μ. Συνολικά έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

ΣΥΡΙΖΑ: Μάθε πού ψηφίζεις για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου στις 17 Σεπτεμβρίου

naftemporiki.gr