Skip to main content

Εκκενώθηκαν σταθμοί τρένων στο Μόναχο υπό τον φόβο επίθεσης του ISIS

Δύο σταθμούς τρένων εκκένωσε το βράδυ της Πέμπτης η αστυνομία στο Μόναχο, μετά από «πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες» από τις μυστικές υπηρεσίες φιλικής χώρας ότι το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε επιθέσεις στην πόλη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοακίμ Χέρμαν σε συνέντευξη Τύπου.

Αργά χθες, η αστυνομία είχε αναρτήσει μήνυμα στο Twitter, που έλεγε: «Πραγματική ένδειξη ότι στο Μόναχο σχεδιάζεται τρομοκρατική επίθεση. Παρακαλούμε αποφύγετε ανοιχτές συγκεντρώσεις καθώς και τον κεντρικό σταθμό τραίνων, και τον σταθμό τραίνων Pasinger. Ο σταθμός Pasinger και οι κεντρικοί σταθμοί έχουν εκκενωθεί. Τα τρένα δεν λειτουργούν. Παρακαλούμε ακολουθήστε τις υποδείξεις της αστυνομίας».

Σε επόμενο μήνυμα προετρεπε τους πολίτες να προσέχουν: «Σημειώνουμε ξανά ξεκάθαρα ότι παίρνουμε την απειλή πολύ σοβαρά. Παρακαλούμε παραμείνετε σε επιφυλακή».

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μονάχου δήλωσε αργότερα ότι η τρομοκρατική οργάνωση εκτιμάτο ότι θα χρησιμοποιούσε βομβιστές αυτοκτονίας στην επίθεσή της.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια ομάδα «πέντε έως επτά» υπόπτων, ωστόσο προς το παρόν οι αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε καμία σύλληψη.

Πάντως, πλέον οι σταθμοί έχουν ανοίξει, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία με νέα της ανάρτηση στο Twitter. 

«Είμαι ευτυχής που τίποτα δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής και ελπίζω τα πράγματα να παραμείνουν έτσι» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας. 

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η ενημέρωση ελήφθη από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Οι πληροφορίες «δεν είναι 100% αξιόπιστες» όμως δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε, εξήγησε ο Βαυαρός υπουργός.

Υπάρχουν «αξιόπιστες ενδείξεις» σχετικά με μια εγκληματική οργάνωση, είχε δηλώσει νωρίτερα εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, που δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει στοχοθετηθεί και μια άλλη περιοχή.

Αστυνομικές ενισχύσεις κατέφθασαν στο νότιο τμήμα της Βαυαρίας όπου επίσης αναπτύχθηκαν ειδικές μονάδες της αστυνομίας.

Συνολικά περίπου 550 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.

Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου επικρατεί ηρεμία στο Μόναχο, όπου αστυνομικοί πραγματοποιούν περιπολίες στις εισόδους του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού.

«Εργαζόμαστε εντατικά προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και διεξάγουμε έρευνες για πιθανούς υπόπτους» προσέθεσε η αστυνομία στο Twitter.

«Λαμβάνουμε την κατάσταση πολύ σοβαρά υπόψη, υπάρχει μια σημαντική επέμβαση (της αστυνομίας) εδώ στο Μόναχο» επισήμανε εκπρόσωπος Tύπου της αστυνομίας στη Süddeutsche Zeitung.

Η Γερμανία είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τρομοκρατικό χτύπημα τον περασμένο μήνα. Την 17η Νοεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις του Παρισιού με 130 νεκρούς, ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας είχε ακυρωθεί την τελευταία στιγμή λόγω της απειλής μιας επίθεσης.

Στο Παρίσι, που παραμένει υπό το σοκ των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου (130 νεκροί, 350 τραυματίες), χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Από τους εορτασμούς για το 2016 έλειψαν τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα, καθώς η απειλή μιας τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει «πολύ υψηλή» σύμφωνα με τις αρχές. Περισσότεροι από 100.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους ολόκληρης της χώρας.

Ο φόβος της τρομοκρατίας δεν απέτρεψε, ωστόσο, στο Λονδίνο χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρωθούν στις όχθες του ποταμού Τάμεση, υπό το άγρυπνο βλέμμα 3.000 αστυνομικών που αναπτύχθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στις Βρυξέλλες ο φόβος της τρομοκρατίας είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση των εκδηλώσεων. Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο ερευνών για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις. Τρεις εξ αυτών αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.

Στην Τουρκία, όπου απετράπη επίσης μια επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ασφαλείας.

Στη Μαδρίτη η αστυνομία είχε προβλέψει να περιορίσει σε 25.000 τον αριθμό των ανθρώπων στους οποίους επετράπη να συγκεντρωθούν στην Πουέρτα δελ Σολ για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.

Στη Μόσχα, η εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, έκλεισε για πρώτη φορά φέτος για τους πολίτες την Πρωτοχρονιά, λόγω των φόβων τρομοκρατικής επίθεσης.

Στο Βερολίνο, ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένονταν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ στο Άμστερνταμ 10.000 άνθρωποι παρακολούθησαν ένα εντυπωσιακό θέαμα πυροτεχνημάτων με τους εορτασμούς να μη μένουν ανεπηρέαστοι από την ανάληψη από την Ολλανδία της προεδρίας ης Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Στη Νέα Υόρκη, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν, υπό το άγρυπνο βλέμμα των αρχών ασφαλείας, στην Τάιμς Σκουέρ για την έλευση του καινούργιου χρόνου. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες ότι ασκήθηκαν διώξεις σε έναν άνδρα ηλικίας 25 ετών, καθώς φέρεται να προετοίμαζε μια επίθεση στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, επρόκειτο να επιτεθεί σε ένα εστιατόριο στο Ρότσεστερ στην πολιτεία της Νέας Υόρκής ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Όπως επισημαίνει το υπουργείο, ο άνδρας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.