60 χρόνια Ε.Ε.

STREAM
Ενεργό:17ημέρες| Ενημερώσεις:61

Β. Λεβέντης: Eυρωπαϊκό ομοσπονδιακό σύστημα

25/03/2017 - 21:02

Η Ευρώπη διακρίνεται από αντιτιθέμενα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα, τα οποία τον περασμένο αιώνα κατέληξαν σε παγκόσμιες συγκρούσεις. Το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί προσπάθεια για υπέρβαση αυτού του επαχθούς παρελθόντος, γι’ αυτό και παραμένει πάντα επίκαιρο, γράφει ο Βασίλης Λεβέντης.

Συνεχής κάλυψη
25/03/2017 - 19:16VIDEO

Φιλοευρωπαίοι ακτιβιστές κατέβηκαν στους δρόμους της Ρώμης, προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της επετειακής Συνόδου Κορυφής με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την Συνθήκη της Ρώμης. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για μια Ευρώπη χωρίς τείχη. «Βρισκόμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όνειρο, όπως ποτέ άλλοτε. Σήμερα θέλουμε περισσότερη Ευρώπη. Θέλουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»,λέει ο 18χρονος φοιτητής Μάρκο Αλιάνο.

euronews
25/03/2017 - 19:14VIDEO

Ανήμερα της 60ης επετείου από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ χιλιάδες Βρετανοί διαδήλωσαν στο Λονδίνο κατά του Brexit. H διαμαρτυρία αυτή έρχεται τέσσερις μόλις ημέρες πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι με την οποία θα ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία διαζυγίου από την Ένωση στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος εδώ και 44 χρόνια.

euronews
25/03/2017 - 17:34VIDEO

Επί εβδομάδες απειλούσε ότι δεν θα βάλει την υπογραφή της. Τελικά, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο που αντέδρασε έντονα στην ιδέα της Ευρώπης των «δύο ταχυτήτων» υπέγραψε την Διακήρυξη της Ρώμης. 

euronews
25/03/2017 - 17:13INTERACTIVE
25/03/2017 - 15:22VIDEO

Στην επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης.Όπως δήλωσε «είμαι πεπεισμένος ότι μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές σε όλη την Ευρώπη».«Αυτό συζητείται συχνά μεταξύ των ηγετών και φυσικά περιλαμβάνει την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

ΕΡΤ
25/03/2017 - 15:17SLIDESHOW

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 60 χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη της ενωμένης Ευρώπης, υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Ρώμης», σε μια επετειακή τελετή που έγινε στο Καπιτώλιο της ιταλικής πρωτεύουσας.Η υπογραφή της διακήρυξης έγινε στην ίδια αίθουσα του Καπιτωλίου όπου στις 25 Μαρτίου του 1957, υπεγράφη η ιστορική ιδρυτική διακήρυξη.Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπέγραψε τη «Διακήρυξη της Ρώμης», με την πρωτότυπη πένα, την «ίδια πένα», όπως είπε, που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου πριν από 60 χρόνια. «Υπάρχουν υπογραφές που διαρκούν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.Πριν από την υπογραφή, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε του ηγέτες των 27 της ΕΕ, να «αποδείξουν ότι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης».«Η Ένωση μετά τη Ρώμη πρέπει να είναι, περισσότερο από πριν, μια Ένωση ίδιων αρχών, μια Ένωση με εξωτερική κυριαρχία, μια Ένωση πολιτικής ενότητας», τόνισε ενώπιον των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης, την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

25/03/2017 - 14:52ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν σήμερα τη «Διακήρυξη της Ρώμης» στην ίδια αίθουσα του Καπιτωλίου όπου στις 25 Μαρτίου του 1957, υπεγράφη η ιστορική ιδρυτική διακήρυξη.

REUTERS
Φόρτωση...