Η μάχη της Μοσούλης

STREAM
Ενεργό:210ημέρες| Ενημερώσεις:162
Συνεχής κάλυψη
12/05/2017 - 11:59ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ένας άντρας μεταφέρει την κόρη του μακριά από τη δυτική Μοσούλή, όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στις Ιρακινές δυνάμεις και το Ισλαμικό Κράτος.

REUTERS
12/05/2017 - 10:02VIDEO

Υπόθεση λίγων ημερών είναι η ανακατάληψη της Μοσούλης, σύμφωνα με τον ιρακινό στρατό. Η επιχείρηση για την απελευθέρωση της πόλης από τους τζιχαντιστές που ξεκίνησε πριν από επτά μήνες, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται πολύ κοντά στο τέλος της. Στόχος των ιρακινών δυνάμεων είναι η ανακατάληψη να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του Ραμαζανιού, της μεγάλης γιορτής των μουσουλμάνων που ξεκινά στις 26 Μαΐου και διαρκεί ένα μήνα.

EURONEWS
10/05/2017 - 16:04SLIDESHOW

Μέσα, κουρελιασμένες κουρτίνες, ετοιμόρροποι τοίχοι και κατεστραμμένα δάπεδα. Έξω μία πόλη-φάντασμα…Αυτή είναι η δυτική Μοσούλη, μία περιοχή που σε φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ένας τόπος με στενά δρομάκια και μικρά μαγαζιά, όπως αυτά που συναντά κανείς από το Μαρακές έως το Κάιρο και τη Βηρυτό. Πλέον, έχει ερημώσει και η μόνη δραστηριότητα που υπάρχει είναι οι πυροβολισμοί και οι μάχες των ιρακινών δυνάμεων με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εκδιώξει τους Σουνίτες μουσουλμάνους μαχητές από το μεγαλύτερο μέρος της Μοσούλης, όχι όμως ακόμη, από τη δυτική περιοχή της πόλης.Εστιατόρια, ίντερνετ καφέ, καταστήματα γυναικείων ρούχων, φωτογραφεία, φαρμακεία και διαμερίσματα έχουν εγκαταλειφθεί από τους ενοίκους τους, οι οποίοι διέφυγαν σε καταυλισμούς του ΟΗΕ ή βρήκαν καταφύγιο σε συγγενείς τους στην ανατολική Μοσούλη, η οποία βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.Πολλά καταστήματα έχουν λεηλατηθεί, ενώ άλλα φαίνονται σαν να λειτουργούν ακόμη, έχοντας μείνει όπως τα άφησαν οι ιδιοκτήτες τους, όταν εγκατέλειψαν την περιοχή. Στη βιτρίνα ενός μαγαζιού υπάρχουν πλέον, αντί για εμπορεύματα, πλαστικά δοχεία φαγητού που διανεμήθηκαν από το στρατό, καθώς οι στρατιώτες που διανυκτερεύουν στα άδεια κτήρια είναι οι μοναδικοί ένοικοι.Η περιπλάνηση στους εγκαταλελειμμένους δρόμους της Μοσούλης δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτές τις μέρες. Πρέπει να βιαστεί κανείς να διασχίσει οποιονδήποτε δρόμο, προκειμένου να ξεφύγει από τους ελεύθερους σκοπευτές. Οι στρατιώτες έχουν τοποθετήσει κουβέρτες στα παράθυρα ή σε μικρά σοκάκια, για να αποκρύψουν τις κινήσεις τους από τον εχθρό.Μέσα στα κτήρια έχει απόκοσμη ησυχία καθώς οι τοίχοι «πνίγουν» τον θόρυβο των πυροβολισμών, ο οποίος αποτελεί πλέον τη μόνιμη ακουστική υπόκρουση του εξωτερικού περιβάλλοντος. Οποιαδήποτε κίνηση, έστω και ελάχιστη, είναι ύποπτη..

10/05/2017 - 10:17VIDEO

Στην τελευταία της φάση εισέρχεται η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που ξεκίνησε πριν επτά μήνες από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Ιράκ ανακοίνωσε ότι έχει πλήρως απελευθερωθεί και η περιοχή Χαμαράτ, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι μάχες σε μια ακόμα περιοχή στην βόρεια Μοσούλη, όπου την Τρίτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 τζιχαντιστές και καταστράφηκαν πέντε οχήματά που χρησιμοποιούσε η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

EURONEWS
22/04/2017 - 17:18ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ιρακινοί επιδεικνύουν ένα λευκό μπλουζάκι που χρησιμοποιούν ώς σημαία, καθώς εγκαταλείπουν την περιοχή της δυτικής Μοσούλης. Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες γύρω από την στρατηγικής σημασίας πόλη της Μοσούλης. Δυνάμεις του ιρακινού στρατού σε καθημερινή βάση τίθενται αντιμέτωπες με μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που εξακολουθούν να βρίσκονται κυρίως στα δυτικά της πόλης.

REUTERS
11/04/2017 - 13:13ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ένα μικρό αγόρι κάθεται έξω από ένα σπίτι, το οποίο έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στις Ιρακινές δυνάμεις και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, στην πόλη Χαμάμ Αλ-Αλίλ, νότια της Μοσούλης.

REUTERS
28/03/2017 - 13:38ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Εκτοπισμένοι Ιρακινοί σχηματίζουν ουρά προκειμένου να προμηθευτούν τρόφιμα, καθώς άνδρες των ιρακινών δυνάμεων δίνουν μάχη με το Ισλαμικό Κράτος στη δυτική Μοσούλη.

REUTERS
27/03/2017 - 17:02ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ελεύθερος σκοπευτής της Ιρακινής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας έχει λάβει θέση σε ένα κατεστραμμένο κτήριο, στην περιοχή Μπαμπ Αλ-Τζαντίντ, στην παλαιά πόλη της Μοσούλης. Συνεχίζονται οι μάχες των ιρακινών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, για να ανακαταλάβουν τον δυτικό τομέα της Μοσούλης.

REUTERS
26/03/2017 - 20:03VIDEO

Οι συνοικίες της νοτιοδυτικής Μοσούλης είναι κρανίου τόπος. Νεκροί, βομβαρδισμοί, κτίρια φαντάσματα και ο ήχος των όπλων. Αυτή είναι η εικόνα της μαρτυρικής πόλης. Οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους για να ανακαταλάβουν τον δυτικό τομέα. Δεκάδες οικογένειες θρηνούν τους δικούς τους, θύματα των βομβαρδισμών. 61 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια κτηρίου που κατέρρευσε μετά τους βομβαρδισμούς.

euronews
Φόρτωση...