Skip to main content

Τα κινεζικά εμβόλια έχουν μικρή επίδραση στην Όμικρον

Τα κινεζικά εμβόλια φαίνεται να έχουν μικρή επίδραση στην παραλλαγή Όμικρον. Αυτό σημαίνει ότι αν η παραλλαγή του ιού φτάσει στην Κίνα, θα συναντήσει 1,4 δισεκατομμύρια ουσιαστικά μη εμβολιασμένους ανθρώπους. Αυτό θα έχει συνέπειες όχι μόνο για την Κίνα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Η κινεζική εφημερίδα Global Times δημοσίευσε μάλιστα έναν ασυνήθιστα ανησυχητικό τίτλο: «Το 2022, η Σιάν θα αντιμετωπίσει το χειρότερο ξέσπασμα του Covid-19 από τη Γουχάν».

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, συνολικά 1.663 κρούσματα έχουν αναφερθεί στην πόλη Σιάν της κεντρικής Κίνας από τις 9 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που αναφέρονταν καθημερινά ξεπέρασε τα 100 επί οκτώ συνεχόμενες ημέρες

Η πόλη Σιάν των 13 εκατομμυρίων κατοίκων έχει αποκλειστεί από τις 22 Δεκεμβρίου.

Όποιος κάνει κλικ μέσω του κινεζικού κοινωνικού δικτύου Weibo συνειδητοποιεί γρήγορα ότι υπάρχει κάθε είδους δυσαρέσκεια με το lockdown. Οι ελλείψεις τροφίμων φαίνεται να είναι ένα από τα προβλήματα που ανησυχούν τους κατοίκους της Σιάν. Το hashtag «Είναι δύσκολο να αγοράσεις τρόφιμα στα παντοπωλεία στο Σιάν» είχε πάνω από 370 εκατομμύρια κλικ από την Κυριακή.

Αν η πανδημία στην Σιάν οφείλεται στην Όμικρον, η Κίνα και ο υπόλοιπος κόσμος έχουν πρόβλημα.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKU) ανέφερε ότι ακόμη και τρεις δόσεις του κινεζικού δραστικού συστατικού Coronavac από τον κατασκευαστή Sinovac δεν παρήγαγαν αρκετά αντισώματα για την προστασία από την Όμικρον.

Στην Κίνα εμβολιάζονται μόνο με κινεζικά εμβόλια.

Η Λαϊκή Δημοκρατία υπερηφανεύεται για τα δικά της εμβόλια και προσπαθεί να παρουσιάσει τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως επικίνδυνα.

Ωστόσο, είναι πιθανό η Όμικρον να  έρθει στην Κίνα αργά ή γρήγορα. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θαπραγματοποιηθούν στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο. Κάθε εργαζόμενος, είτε οδηγός λεωφορείου, γιατρός, αεροσυνοδός, αστυνομικός ή μάγειρας, πρέπει να βρίσκεται σε καραντίνα για τρεις εβδομάδες πριν μπορέσει να πάει σπίτι του. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να είναι αρκετό για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας.

Όταν η Όμικρον  έρθει στην Κίνα, η παραλλαγή του ιού θα συναντήσει έναν πληθυσμό που δεν προστατεύεται επαρκώς. Οι επιπτώσεις της πανδημίας  δεν θα περιοριστούν στην Κίνα…