Skip to main content

Ο FDA ενέκρινε την αναμνηστική δόση για παιδιά 12-15 ετών

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τον ενισχυτικό εμβολιασμό με το σκεύασμα Pfizer και BioNTech για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, καθώς τα σχολεία ξαναρχίζουν μετά το χειμερινό διάλειμμα εν μέσω αύξησης των μολύνσεων από τον Covid σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο FDA μείωσε επίσης το χρόνο μεταξύ του αρχικού εμβολιασμού και της αναμνηστικής δόσης σε τουλάχιστον πέντε μήνες, από έξι μήνες. Ο οργανισμός ενέκρινε επίσης μια τρίτη δόση εμβολίου ως μέρος της κύριας σειράς εμβολίων για ανοσοκατεσταλμένα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

«Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 ανησυχεί όλους και η σημερινή απόφαση του FDA να επεκτείνει περαιτέρω την Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης. Η αναμνηστική δόση του εμβολίου είναι κρίσιμη για να μας βοηθήσει να νικήσουμε τελικά αυτήν την πανδημία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ευρεία χρήση ενισχυτικών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υψηλού επιπέδου προστασίας έναντι αυτής της ασθένειας και τη μείωση του ποσοστού νοσηλειών», είπε ο Μπουρλά.

Οι νέες λοιμώξεις από τον Covid έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο πανδημίας στις ΗΠΑ, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον έχει αντικαταστήσει το Δέλτα ως το κυρίαρχο στέλεχος. Οι ΗΠΑ ανέφεραν κατά μέσο όρο 404.000 νέες μολύνσεις σε επτά ημέρες από την Κυριακή, αύξηση 104% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αξιωματούχοι είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν το κλείσιμο των σχολείων και μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει ότι οι αναμνηστικές δόσεις αυξάνουν σημαντικά την προστασία του ατόμου έναντι της μόλυνσης από την Όμικρον. Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer εξακολουθούν να προστατεύουν από τη σοβαρή ασθένεια από την Όμικρον, αλλά η αρχική σειρά εμβόλων είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική στην πρόληψη της μόλυνσης από τη νέα παραλλαγή.

Η Δρ Ροσέλ Βαλένσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, έχει ενθαρρύνει όλους όσους είναι επιλέξιμοι να λάβουν αναμνηστική δόση. Το CDC πρέπει ακόμα να υπογράψει μια διευρυμένη καταλληλότητα για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Πάνω από το 65% των ατόμων ηλικίας 5 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του CDC. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για εμβολιασμό.

Τα παιδιά γενικά διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο από τον Covid, αν και οι εισαγωγές στα παιδιατρικά νοσοκομεία αυξάνονται στις ΗΠΑ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC