Ολάντ: Εκκληση στην ΕΚΤ να στηρίξει τα κράτη μέσω ESM

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2012 15:20

Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, είπε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι από τη στιγμή που η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να δανείσει στις κυβερνήσεις, θα πρέπει να δανείσει χρήματα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να δράσει πιο αποφασιστικά για τη στήριξη των αδύναμων κρατών της ευρωζώνης, μέσω της χορήγησης δανείων στον μηχανισμό διάσωσης, απηύθυνε σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας είπε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι από τη στιγμή που η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να δανείσει στις κυβερνήσεις, θα πρέπει να δανείσει χρήματα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η ΕΚΤ έχει επιλέξει αυτή τη στιγμή τον πιο ακριβό τρόπο στήριξης των κρατών, υποστήριξε ο Ολάντ. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η ΕΚΤ δανείζει με επιτόκιο 1% στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους χορηγούν αυτά τα κεφάλαια στην Ισπανία με επιτόκιο σχεδόν 6% και στην Ιταλία με επιτόκιο ελαφρώς χαμηλότερο.

«Είτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να δανείζει απευθείας στα κράτη, το οποίο αρνείται να κάνει προς το παρόν, είτε θα κάνει μια άλλη επιλογή... Αντί να δανείζει στις τράπεζες, να δανείζει απευθείας στον ESM», είπε ο Γάλλος υποψήφιος.

Πηγή: Reuters