Ασαντ: Η μάχη θα καθορίσει την τύχη της Συρίας

Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 11:33
UPD:12:45

O πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι η μάχη του στρατού με τις δυνάμεις των ανταρτών θα καθορίσει την τύχη της χώρας και επαίνεσε τους στρατιώτες που αντιμετωπίζουν «εγκληματικές τρομοκρατικές συμμορίες».

«Η τύχη του λαού και του έθνους μας, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον εξαρτάται από αυτή τη μάχη», ανέφερε ο Ασαντ σε γραπτό του μήνυμα με αφορμή της ημέρα των ενόπλων δυνάμεων. Ο Ασαντ δεν έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις εδώ και δύο εβδομάδες.

Ο Ασαντ δήλωσε ότι ο στρατός έχει αποδείξει «μέσα από την αντιπαράθεση με τις τρομοκρατικές εγκληματικές συμμορίες κατά την τελευταία περίοδο ότι διαθέτει ατσαλένια αποφασιστικότητα και συνείδηση και ότι είναι ο θεματοφύλακας των αξιών του λαού».

«Σας έχω μεγάλη εμπιστοσύνη και ο λαός σας εμπιστεύεται ότι είστε… οι υπερασπιστές των δίκαιων σκοπών του», ανέφερε ο Ασαντ σε σχόλιά του τα οποία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SANA, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες κάνουν λόγο για μάχες, για πρώτη φορά, κοντά σε δύο χριστιανικές περιοχές της Παλιάς Πόλης της Δαμασκού.

Από την πλευρά της, η Διεθνή Αμνηστία αναφέρει σε έκθεσή της ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Χαλέπι και απευθύνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να επιβάλει εμπάργκο όπλων.

Η έκθεση κατηγορεί τις συριακής δυνάμεις ασφαλείας και φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές, γνωστές ως σαμπίχα, ότι άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και περαστικών, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Παράλληλα αναφέρεται ότι στοχοποίησαν ιατρικό προσωπικό και βασάνισαν κρατουμένους.

Την ίδια ώρα, στο Χαλέπι πηγές των ανταρτών αναφέρουν ότι μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς θέσεων των αντικαθεστωτικών καθώς η μάχη για τον έλεγχο της πόλης συνεχίζεται.

Δημοφιλή