Ρόμπεϊ: Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν

«Στην Ευρωζώνη το μέλλον της Ελλάδας»
Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 18:32
UPD:20:50

Ο κ. Ρόμπεϊ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας πως ο Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει με τη δημοσιονομική εξυγιανση και με τις μεταρρυθμίσεις.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας που ήδη έχουν αρχίσει με τη μείωση του ελλείμματος που έχει συντελεστεί πρέπει να συνεχιστούν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως εφ' όσον η Αθήνα είναι δεσμευμένη στο ευρώ οι εταίροι της θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν.

Ο κ. Ρόμπεϊ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας πως ο Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει με τη δημοσιονομική εξυγιανση και με τις μεταρρυθμίσεις. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΕΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, επισημαίνοντας πως οι έχοντες πρέπει να σηκώσουν το μεγάλυτερο βάρος.

Αναφερόμενος γενικότερα στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, δήλωσε βέβαιος πως με την πάροδο του χρόνου θα οδηγήσει σε μια δυνατή οικονομία.

Σε ό,τι αφορά συνολικά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, τόνισε πως η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική κρίση και υπογράμμισε πως πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες χρειάζεται συλλογική δράση.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ρόμπεϊ, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρη αποδέσμευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας, που, όπως είπε, θα κατευθυνθεί στο εσωτερικό της χώρας για να ενισχυθεί η ρευστότητα.

«Ενημέρωσα τον κ. Ρόμπεϊ για τις μεγάλες, επίμονες και επίπονες προσπάθειες που κάνουμε για να ανακτήσει την αξιοπιστία της η χώρα μας και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει αισθητά, καθώς αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλει.

Τόνισε ακόμη ότι έθεσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της μεγάλης συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας και τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει το προβλημα της ανεργίας, ενώ τον ενημέρωσε όπως είπε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων. Εδωσε επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση στις θυσίες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες για την ανάταση της οικονομίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι οι αντοχές τους «έχουν φτάσει στα όρια τους».

Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ζητώντας τη συνδρομή της Ε.Ε., καθώς όπως ανέφερε, «τα σύνορα της Ελλάδα είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο κ. Ρόμπεϊ είναι «αποδεδειγμένα φίλος της Ελλάδας» και ότι η κυβέρνηση υπολογίζει στην υποστήριξή του στο κρισιμο επόμενο διάστημα.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Πυρά κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι σε ακόμα μία συνάντηση, αυτή με τον Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, δεν διεκδίκησε τίποτα και αρκέστηκε να επαναλαμβάνει μονότονα ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις του μνημονίου, που αποδεδειγμένα καταστρέφουν την κοινωνία και τη χώρα.

«Του υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις δεσμεύουν αποκλειστικά τον ίδιο και την κυβέρνησή του και όχι το λαό», πρόσθεσε.

Οι μόνοι δείκτες που ευημερούν επί ημερών συγκυβέρνησης - μνημονίου - τρόικας είναι οι δείκτες της ανεργίας, της ύφεσης και της κοινωνικής εξαθλίωσης, για τους οποίους θα πρέπει να νοιώθει ιδιαίτερα «περήφανος» ο κ. Σαμαράς, τόνισε από την πλευρά του ο γ.γ. των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μιχάλης Γιαννάκης.

«Η εντολή που πήρε ο κ. Σαμαράς ήταν να βάλει φρένο στην κατάρρευση της χώρας, όχι φρένο στην ίδια την χώρα», πρόσθεσε.

Η στήριξη που παρέχουν αξιωματούχοι και κυβερνήσεις της ΕΕ στην κυβέρνηση είναι στήριξη στα νέα βάρβαρα μέτρα που συναποφασίζουν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι ο λαός πρέπει να πει δυνατά «όχι» και για να έχει νόημα και ουσία πρέπει να συνοδεύεται με το «όχι» στην ΕΕ και τέλος στις θυσίες για την καπιταλιστική κερδοφορία..

Σχολιασμένα