Σχολεία: Πρεμιέρα με κινητοποιήσεις

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 13:58
UPD:18:57

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για ενάμισι εκατομμύριο μαθητές που επέστρεψαν σήμερα στα θρανία, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται την ίδια ώρα σε θέση μάχης, με αιχμή τις ελλείψεις στα σχολεία και τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις αποδοχές τους.

Μετ' εμποδίων ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για ενάμισι εκατομμύριο μαθητές που επέστρεψαν σήμερα στα θρανία, με τους εκπαιδευτικούς, την ίδια ώρα, να βρίσκονται σε θέση μάχης.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει διαβεβαιώσει ότι τα βιβλία βρίσκονται ήδη στα σχολεία και ότι τυχόν εκπαιδευτικά κενά θα καλυφθούν άμεσα. Το πρωί, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος επισκέφθηκε κατά σειρά το Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας, Γυμνάσιο Μάνδρας, τα δημόσια σχολεία που στεγάζονται στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», καθώς και την πτέρυγα του ογκολογικού τμήματος «Μαριάννα Βαρδινογιάννη», το Εκκλησιαστικό Σχολείο του Πειραιά και το Γυμνάσιο Καμινίων.

Ευχήθηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλή σχολική χρονιά και σε δήλωσή του τόνισε: «Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία με βιβλία και καθηγητές. Αγιασμός τελέσθηκε και στην Τέλενδο, βιβλία έχουν φτάσει και στη Γαύδο. Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί και όλες οι βασικές ειδικότητες καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν σήμερα στις θέσεις τους. Την επόμενη εβδομάδα, με την οριστικοποίηση της δυναμικότητας κάθε τμήματος, θα τοποθετηθεί και ο τελευταίος αναγκαίος αναπληρωτής εκπαιδευτικός».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ακόμη ότι «αποδεικνύεται ότι και σε αυτή την περίοδο της δεινής οικονομικής κρίσης με σωστό σχεδιασμό, κεντρικό προγραμματισμό και με το μεράκι του εκπαιδευτικού μπορεί να γίνει πραγματικότητα το αυτονόητο, δηλαδή να έχουμε ανοικτά, οι δάσκαλοι να είναι στη θέση τους και τα βιβλία στα θρανία».

Σχολεία στην Πάτρα επισκέφθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση σχετικά με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι υπάρχουν σποραδικά κενά σε όλη την Ελλάδα. Διευκρίνισε πάντως ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες τα κενά θα αναπληρωθούν», καθώς «υπάρχουν αρκετές πιστώσεις για να σταλούν αναπληρωτές στα σχολεία».

Θ. Παπαθεοδώρου: Τα κενά θα καλυφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Θ. Παπαθεοδώρου: Τα κενά θα καλυφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για χιλιάδες κενά, ενώ «κόκκινο πανί» αποτελούν και οι μειώσεις στις αποδοχές τους, καθώς και τα μειωμένα κονδύλια, που, όπως λένε, δίδονται για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Με ελλείψεις το πρώτο κουδούνι

Με ελλείψεις το πρώτο κουδούνι.

Αύριο Τετάρτη, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία, ενώ τρίωρη στάση εργασίας και στις δύο βάρδιες (συγκεκριμένα από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 2 μ.μ. έως τις 5μ.μ.) έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, προκειμένου να συμμετάσχουν οι καθηγητές στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι δάσκαλοι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης θα συμμετάσχει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, αντιδρώντας στις μειώσεις των μισθών των μελών της.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα προεδρεία των συνδικαλιστικών οργάνων των εκαπιδευτικών, εκρπόσωποι των δασκάλων ανέφεραν ότι υπολογίζουν σε 5.000 τα εκπαιδευτικά κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και δασκάλους ειδικής αγωγής, ενώ οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, έκαναν λόγο για περίπου 3.500 κενά. Τα ολοήμερα σχολεία, επίσης, έχουν ελλείψεις και, συγκεκριμένα, όπως είπαν οι δάσκαλοι, δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί για 6.000 ειδικότητες.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί μίλησαν για υπέρογκα χρέη σχολικών επιτροπών ολόκληρων περιφερειών, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, που οι οφειλές ανέρχονται σε 439.000 ευρώ, στο Μαρούσι σε 230.000 ευρώ, στην Πάτρα σε 200.000 ευρώ και στην Καστοριά σε 199.000 ευρώ.

Ζήτησαν, συγχρόνως, να εξαιρεθούν τα σχολεία από την εξίσωση του φόρου πετρελαίου. Υποστήριξαν τέλος, ότι υπάρχουν κονδύλια ύψους 130 εκατ. ευρώ, που δεν έχουν διατεθεί και προορίζονται την βελτίωσης της σχολικής στέγης, ενώ, οπως είπαν, υπάρχουν και τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Για «κατεδάφιση» της Παιδείας μέσω της πολιτικής του μνημονίου κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καταγγέλλοντας παράλληλα «σοβαρότατες ελλείψεις». «225 οι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 5.000 ο αριθμός όσων συνταξιοδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η χειρότερη αναλογία αποχωρήσεων-προσλήψεων εκπαιδευτικών των τελευταίων χρόνων», παρατηρεί η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διορίστηκαν μόλις πέντε δάσκαλοι σε όλη τη χώρα.

«Τα σχολεία λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων στενάζουν κάτω από την πολιτική της λιτότητας και των περικοπών. Λείπουν τα πιο απαραίτητα και στοιχειώδη για τη λειτουργία τους», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προειδοποιεί ακόμη ότι τα σχολεία «δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε τις άμεσες στοιχειώδεις τους ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, πετρέλαιο θέρμανσης, τηλεπικοινωνία, χαρτί εκτυπώσεων», ενώ, όπως επισημαίνει, πολλά σχολικά συγκροτήματα «απειλούνται λόγω απλήρωτων λογαριασμών με διακοπή των παραπάνω παροχών».

Την ίδια ώρα, συνεχίζει η ανακοίνωση του κόμματος, «τα νέα μέτρα θα εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο τους εκπαιδευτικούς: αλλαγές στα εργασιακά, πρακτικές τύπου εφεδρείας και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της «αξιολόγησης» του εκπαιδευτικού έργου, συνεχείς περικοπές στις αποδοχές... επιτείνουν την κατάσταση διάλυσης στην δημόσια εκπαίδευση».

«Η λύση υπάρχει και βρίσκεται στους κοινωνικούς αγώνες», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι κάθε σχολείο πρέπει να γίνει «κυψέλη αγώνα και αλληλεγγύης και εστία αντίστασης» για να μην περάσουν τα νέα μέτρα.

«Παιδεία με εθνικό προσανατολισμό» ζητεί από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή. «Όσο τα σχολεία μας και οι δάσκαλοι τίθενται στο περιθώριο από την εξουσία και όσο οι λαθρομετανάστες πλειοψηφούν στις σχολικές αίθουσες, το μέλλον της χώρας διαγράφεται δυσοίωνο», τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή