Συγκρούσεις έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 00:07
UPD:00:49

Περίπου 3.000 Αιγύπτιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο για να διαμαρτυρηθούν για την «αντιισλαμική» ταινία όταν ορισμένα άτομα εισέβαλαν στο κτήριο και έσκισαν την αμερικανική σημαία.

Συγκρούσεις ξέσπασαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης, μεταξύ ενόπλων διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Oι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει το κτήριο και έχουν κλείσει τους δρόμους γύρω από αυτό.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αμερικανικό προξενείο αντιδρώντας στην προβολή μιας ταινίας την οποία θεωρούν προσβλητική για το Ισλάμ, δήλωσε ο Λίβυος υφυπουργός Εσωτερικών Ουάνις αλ Σάρεφ.

REUTERS

Αλλά και στο Κάιρο περίπου 3.000 Αιγύπτιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούν για την «αντιισλαμική» ταινία όταν ορισμένα άτομα εισέβαλαν στο κτήριο και έσκισαν την αμερικανική σημαία.

Στη θέση της οι διαδηλωτές ύψωσαν μια πελώρια μαύρη σημαία στην οποία ήταν γραμμένη η φράση «Δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του».

Με ανακοίνωσή της η πρεσβεία καταδίκασε «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ασύνετων ανθρώπων να πλήξουν το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων» ενώ από την Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες συνεργάζονται με τις αιγυπτιακές αρχές για να αποκατασταθεί η τάξη. Η Νάλαντ ζήτησε επίσης να μην εξάγονται συμπεράσματα για τις σχέσεις ΗΠΑ και Αιγύπτου με βάση αυτό το επεισόδιο και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει τη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι τώρα ποια είναι η ταινία που προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών. Να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.standupamericanow.org ο πάστορας Τέρι Τζόουνς, ο οποίος εξόργισε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο όταν έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου, θα διοργανώσει σήμερα στη Φλόριντα την εικονική δίκη του Μωάμεθ και θα την μεταδώσει ζωντανά μέσω του Ίντερνετ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή