Το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων

Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο - τιμολογίων ΔΕΚΟ
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 15:57
UPD:20:11

Μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ από το 51% έως το 34% το 2012, με διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και του μάνατζμεντ, περιορισμό του ποσοστού στον ΟΤΕ το 2011 και πώληση όλης της συμμετοχής στον ΟΠΑΠ (34%) το 2012, προβλέπει μεταξύ άλλων το μεσοπρόθεσμο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε ο ΥΠΟΙΚ κατά τη συνεδριάση του υπουργικού συμβουλίου.

Μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ έως το 34% το 2012, από 51% σήμερα, με διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και του μάνατζμεντ, περιορισμό του ποσοστού στον ΟΤΕ το 2011 και πώληση όλης της συμμετοχής στον ΟΠΑΠ (34%) το 2012, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνεδριάση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό.

Από το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προσδοκώνται έσοδα 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013 και 50 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2015. Με τα έσοδα αυτά, αναμένεται να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2015 (μείωση της ετήσιας δαπάνης για τόκους κατά 3 δισ. ευρώ).

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνει συνολικά μέτρα 3 δισ. ευρώ φέτος και συνολικά 26 δισ. ευρώ έως το 2015.

Ακόμη, στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται:

Προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων με μείωση το 2011 της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34%, καθώς και αξιοποίηση του υποθαλάσσιου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών τις ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ και είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ το 2012.

Επέκταση το 2012 της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) με σταδιακή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου «ώστε να εισέλθουν νέα ιδιωτικά αναπτυξιακά κεφάλαια. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η δημιουργία πολυμετοχικών εταιρικών σχημάτων με συμμετοχή του Δημοσίου (κατά το πρότυπου του ΔΑΑ) το 2012 για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων στη λειτουργία των 29 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ το 2011 θα υπάρξει νέος νόμος διαχείρισής τους.

Στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, προβλέπεται η δημιουργία σύγχρονων χρηματοοικονομικών σχημάτων για την παραχώρηση της λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων σε ιδιωτικά σχήματα, σε συνδυασμό με την ίδρυση εταιρείας ειδικού σκοπού για την τιτλοποίηση των εσόδων από τα διόδια, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μείωση των διοδίων. Το 2011 αποκρατικοποιείται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΟΣΕ.

Στις λιμενικές υποδομές προωθείται από το 2012 η δημιουργία σχημάτων συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το Αττικό Λιμενικό Σύστημα και τους κυριότερους περιφερειακούς λιμένες. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την αναβάθμιση των μαρίνων.

Για την ATEbank μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την προσπάθεια αναδιάρθρωσης προβλέπεται μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου, το οποίο όμως θα κρατήσει δημόσιο έλεγχο.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαχωρίζεται. Οι παρακαταθήκες διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα τους, για να στηρίξουν τους ΟΤΑ και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Το 2012, το Δημόσιο προχωρά στην πώληση του εμπορικού τμήματος ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επισημαίνεται πως «παραμένει ένα σημαντικό μέρος του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με τον ιδιαίτερο ρόλο του και έως το 2013 θα μετεξελιχτεί με τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου και την ενδυνάμωση του ρόλου του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που του επιτρέπει να συνεχίσει τη σημερινή του δραστηριότητα».

Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων εντός του 2011, αναδιοργάνωση του ΟΔΙΕ και διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ιπποδρόμου το 2012, πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στα Καζίνο της χώρας, ρύθμιση και παραχώρηση νέων αδειών στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, πλήρη πώληση της ΛΑΡΚΟ, πώληση μετοχών των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων το 2011 και προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και το 2012 στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Γενικότερα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, τονίστηκε ότι ήδη έχει αρχίσει η πλήρης καταγραφή και αξιολόγηση των αξιοποιήσιμων ακινήτων, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου ακίνητης περιουσίας. Όπως υπογραμμίστηκε, άμεσα προωθείται η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημουσίου που κατέχουν η ΚΕΔ, η ΕΤΑ και τα Ολυμπιακά Ακίνητα.

Πιο συγκεκριμένα, για το Μάρτιο-Απρίλιο 2011 είναι προγραμματισμένη η πρόσληψη κοινοπραξιών για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, τον Ιούνιο τοποθετείται η προώθηση του πρώτου χαρτοφυλακίου και το Δεκέμβριο του δεύτερου, ενώ ένα χρόνο αργότερα τον Ιούνιο του 2012 προγραμματίζεται η παράδοση του τρίτου χαρτοφυλακίου και το Δεκέμβριο 2012 του τέταρτου.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας που χρειάζεται να υλοποιηθεί στη χώρα μας την περίοδο 2012-2015, αυτό προσδιορίζεται από το οικονομικό επιτελείο σε περίπου 23 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ. Από αυτά, τα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των εσόδων και τα 14 δισ. ευρώ από την περιστολή των δαπανών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων. Υπολογίζεται ότι θα μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 14,5 δισ. ευρώ, αφού περίπου 8,5 δισ. ευρώ είναι η αυτόνομη αύξηση των δαπανών για τόκους.

Πιο αναλυτικά, το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο προβλέπει συνολικές παρεμβάσεις (ύψους 11,4% του ΑΕΠ) έως το 2015 σε 12 τομείς:

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ο εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο. Στόχος 2011- 2015: 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ με την εφαρμογή του κανόνα 1 : 5 στις προσλήψεις, με μείωση των συμβασιούχων τουλάχιστον 10% κατ’ έτος, αύξηση του ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα, μείωση αμειβομένων επιτροπών, μείωση υπερωριών, καθιέρωση δυνατότητας μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών για εργασία εκτός Δημοσίου, περιορισμό των κενών οργανικών θέσεων και των θέσεων ευθύνης.

Επίσης τίθεται στόχος για μείωση λειτουργικών δαπανών την περίοδο 2011- 2015: 1% ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. Στόχος 2011- 2015: 0,5% ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ. με επαναξιολόγηση αντικειμένου και δαπανών όλων των φορέων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο, νέο εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας (σχολεία, ΑΕΙ/ΤΕΙ), καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων, καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών του εξωτερικού (πρεσβείες, προξενεία, γραφεία Τύπου κ.λπ.), μείωση αριθμού αστυνομικών τμημάτων.

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ προβλέπεται αναδιοργάνωση με το στόχο για την περίοδο 2011- 2015 να είναι 1% ΑΕΠ ή 2,3 δισ. ευρώ. Η υλοποίηση του στόχου αυτού περιλαμβάνει και τον εξορθολογισμό των τιμολογίων.

Προγραμματίζονται ακόμη:

Μείωση αμυντικών δαπανών. Στόχος 2011- 2015: 0,5% ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ.

Εξορθολογισμός δαπανών υγείας. Στόχος 2011- 2015: 0,5% ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ.

Εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης. Στόχος 2011- 2015: 0,7% ΑΕΠ ή 1,5 δισ. ευρώ.

Μείωση δαπανών Ασφαλιστικών Ταμείων και εξορθολογισμός κοινωνικής δαπάνης. Στόχος 2011- 2015: 1,1% ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ.

Μείωση ελλειμμάτων επικουρικών ταμείων και διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους:

• Εξορθολογισμός κοινωνικών επιδομάτων και εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων

• Ενιαίος φορέας παροχής κοινωνικών παροχών

• Στόχευση προνοιακών επιδομάτων

Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Στόχος 2011- 2015: 1,5% ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ.

Μείωση φοροαπαλλαγών. Στόχος 2011- 2015: 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ.

Βελτίωση εσόδων ΟΚΑ και καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής. Στόχος 2011- 2015: 1,5% ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ.

Αύξηση εσόδων ΟΤΑ από ίδιους πόρους. Στόχος 2011- 2015: 0,3% ΑΕΠ ή 0,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου θα γίνει μετά το Πάσχα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Αντιρρήσεις και ενστάσεις για ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράστηκαν ενστάσεις και αντιρρήσεις. Το ενδεχόμενο παραχώρησης λιγνιτικών μονάδων και πολύ περισσότερο η ταυτόχρονη με αυτήν μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στην επιχείρηση προκάλεσε αντιδράσεις από τους Τίνα Μπιρμπίλη, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστο Παπουτσή και Δημήτρη Ρέππα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής φέρεται να ανέφερε ότι θα ήταν στρατηγικό λάθος να δώσουμε τη ΔΕΗ και τη ΕΥΔΑΠ, και έφερε ως παράδειγμα τη Μεγάλη Βρετανία, όπου ανάλογες κινήσεις έριξαν κυβερνήσεις, για να προκαλέσει, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδραση του κ. Παπανδρέου ο οποίος ρώτησε τον κ. Παπουτσή «πού το είδες αυτό;» ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα να δώσουμε.

Σε κάποιες γενικότερες παρατηρήσεις, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε «να μη λέμε ότι έχουν περάσει οι δυσκολίες», ενώ σε ό,τι αφορά την ύφεση της οικονομίας η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι δεν είναι 3%, αλλά 4,1%.

Από την πλευρά τους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους, σημείωναν πως η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει το πιο μεγάλο και «βαρύ» πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στη χώρα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, διατηρώντας ταυτόχρονα τον έλεγχο του δημοσίου σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις.

Τώρα τίθενται όλοι προ των ευθυνών τους και η αντιπολίτευση πρέπει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, ανέφεραν τα ίδια στελέχη, τα οποία έκριναν ως «αστεία» την αντίδραση της ΝΔ στις σημερινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, αφού, όπως έλεγαν, η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε ανακοίνωση πριν καν μελετήσει τα κείμενα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να καθήσουμε με σταυρωμένα χέρια, θα συγκρουστούμε σκληρά», δήλωσε στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ σημειώνει ότι «στην περιουσία της ΔΕΗ είναι ενσωματωμένη η περιουσία του ασφαλιστικού μας φορέα, η οποία σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη φθάνει στα 11,9 δισ. ευρώ».

Η ΔΕΗ, προσθέτει η ΓΕΝΟΠ, είναι εθνικο κεφάλαιο και δεν προσφέρεται για πώληση.