Αρκτική, υπεράνω πάσης εκμετάλλευσης

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2009 17:45
UPD:19:00

Μπορεί είναι αργά για να πειστούν οι κυβερνήσεις ότι πρέπει να προστατέψουν την Αρκτική από εκείνους που φιλοδοξούν να εκμεταλευτούν το φυσικό της πλούτο, όμως, χάρη σε μια «άγνωστη» διάταξη του διεθνούς δικαίου, μεγάλο μέρος της Αρκτικής είναι υπεράνω πάσης εκμετάλλευσης.

Επί σειρά ετών ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις να καταρτιστεί μία συνθήκη που θα χαρακτηρίζει την Αρκτική «αδιαμφισβήτητη διεθνή ζώνη» –ομοίως με την Ανταρκτική.

Παρότι η Αρκτική θεωρείτο παραδοσιακά απροσπέλαστη για οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης, τα τελευταία χρόνια διάφορες χώρες έχουν αρχίσει να λυμαίνονται τα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Πολ Μπέρκμαν, επικεφαλής του προγράμματος Arctic Ocean Geopolitics στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, πολλές από αυτές τις κυβερνήσεις δεν γνωρίζουν ότι η Αρκτική αποτελεί ήδη αδιαμφισβήτητη διεθνή ζώνη. Αυτό στηρίζεται στο ότι ο Αρκτικός Ωκεανός θεωρείται «ανοικτή θάλασσα», με αποτέλεσμα να μην εμπίπτει στη δικαιοδοσία κανενός κράτος.

Παρότι ο χαρακτηρισμός της ανοικτής θάλασσας δεν αφορά στο θαλάσσιο πυθμένα –όπου βρίσκονται τα ορυκτά κοιτάσματα– ο Μπέρκμαν πιστεύει ότι θα θέσει τις βάσεις για την προστασία της Αρκτικής από τα εθνικά συμφέροντα.

Πηγή: NewScientist

Δημοφιλή