Η υπεραλίευση βλάπτει σοβαρά τον τόνο του Ατλαντικού

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009 10:56

Η υπεραλίευση του ερυθρού τόνου έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση των αλιευτικών αποθεμάτων, ενώ υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο είδος τόνου θα έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη έως το 2048.

Το 40% της παγκόσμιας αγοράς τόνου καλύπτεται από την ιαπωνική κοινοπραξία Mitsubishi, η οποία συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της παρά το χαρακτηρισμό του τόνου ως απειλούμενου είδους.

Η αυτοκρατορία Mitsubishi εισάγει στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου χιλιάδες τόνους του ψαριού από την Ευρώπη, με τις οποίες προμηθεύει τις ψαραγορές της Ιαπωνίας.

Εάν καταψυχθεί στους -60οC, ο τόνος μπορεί να πωληθεί σε αρκετά χρόνια από σήμερα έναντι αστρονομικών ποσών, υπό την προϋπόθεση ότι ο τόνος του Ατλαντικού θα έχει εξαφανιστεί έως τότε από την αγορά –όπως άλλωστε προβλέπεται.

Η Mitsubishi παραδέχεται μεν ότι καταψύχει ποσότητες τόνου αλλά ισχυρίζεται ότι το κάνει για να ανταπεξέρχεται στις διακυμάνσεις της προσφοράς και όχι για να συσσωρεύει αποθέματα για μελλοντική κατανάλωση.

Παρότι το νόμιμο όριο αλίευσης του τόνου είναι 22.000 τόνοι ετησίως, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η πραγματική ποσότητα που αλιεύεται υπερβαίνει τις 60.000 τόνους –όγκος τετραπλάσιος του επιτρεπόμενου.

Πηγή: The Independent

Δημοφιλή